Druhým najmocnejším mužom v Bielom dome sa stane Mike Pence. Napriek tomu, že je svetovej verejnosti málo známy, v politike pôsobí už dlhý čas. Zaujímavosťou je, že Pence s Trumpom nesúhlasí v niektorých kľúčových otázkach, napríklad v otázke migrácie. Práve Pence tak bude človekom číslo jeden, ktorý bude musieť krotiť Trumpove vášne a lobovať za neho v strane republikánov, ktorých si Trump stihol pred kampaňou rozhnevať. Pre svoje viac ako pätnásťročné skúsenosti s vysokou politikou má Pence dobré vzťahy so Senátom aj so Snemovňou reprezentantov. Trump sa tak spolieha, že tento skúsený politik sa stane spojkou medzi Bielym domom a americkým Kongresom.Reuters
StoryEditor

USA plánujú vybudovať novú zložku armády, chcú si zabezpečiť prevahu vo vesmíre

09.08.2018, 18:53
Autor:
ČTKČTK
Samostatné kozmické sily budú rovnocenné ostatným armádnym zložkám.

Spojené štáty do roku 2020 vytvoria organizačnú štruktúru svojich kozmických vojsk, aby si zabezpečili prevahu vo vesmíre. Oznámil to dnes vo washingtonskom sídle ministerstva obrany americký viceprezident Mike Pence.

Plán, ktorý musí schváliť Kongres, už skôr podporil prezident Donald Trump. Kozmické sily USA sa podľa viceprezidenta stanú po pozemnom vojsku, letectve, námorníctve, námornej pechote a pobrežnej hliadke šiestou organizačnou zložkou americkej armády.

Ich vytvorenie vyžaduje potreba zabezpečiť prevahu USA v kozme v období zvýšenej konkurencie a ohrozenia zo strany Číny a Ruska. V minulosti bol podľa Pencea vesmír pokojný a nekonfliktný, teraz je ale "preplnený a nepriateľský".

"Nadišiel čas napísať novú kapitolu v dejinách našich ozbrojených síl a pripraviť sa na budúce bojisko, kam budú povolaní najlepší a najstatočnejší Američania, aby odvrátili a potlačili novú vlnu hrozieb proti nášmu ľudu a nášmu štátu," povedal viceprezident.

K vytvoreniu samostatných kozmických síl, rovnocenných ostatným armádnym zložkám, vyzval už v máji prezident Trump. Minister obrany Jim Mattis mal pôvodne k plánu výhrady kvôli vysokým nákladom, nakoniec ale myšlienku podporil.

Vybudovanie novej armádne zložky musí schváliť Kongres, kde sa už podľa viceprezidenta podpora pre návrh hľadá. "Kongres musí konať a vytvoriť túto novú sekciu, ktorá bude organizovať, cvičiť a vyzbrojovať kozmické sily Spojených štátov," vyhlásil Pence.

Viceprezident vyzval amerických kongresmanov, aby v nasledujúcich piatich rokoch uvoľnili na budovanie kozmických síl čiastku osem miliárd dolárov. Doteraz sú americké kozmickej vojenské prostriedky pod velením letectva.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:54