lietadlo, pasažiérDreamstime
StoryEditor

Americká polícia sleduje bežných pasažierov. Nadmerné potenie ich môže dostať na zoznam podozrivých

12.08.2018, 18:00
Autor:
mkomko
Algoritmus najprv preskúma pasažierové predchádzajúce cesty a vyhodnotí akékoľvek potenciálne vzťahy s podozrivými ľuďmi alebo organizáciami.

Program Tiché nebo amerického ministerstva vnútornej bezpečnosti sleduje bežných pasažierov domácich letov, aj keď nie sú podozriví zo žiadneho zločinu a nefigurujú v žiadnej databáze potenciálnych teroristov. Do hľadáčika sa môžu dostať len preto, že sa nadmerne potia alebo majú vytreštené oči. Informoval o tom denník The Boston Globe.

"Strážnici federálnej polície sledujú cestujúcich počas letov a o akomkoľvek podozrivom správaní informujú Úrad pre bezpečnosť v doprave (TSA)," napísal v sobotu denník The Boston Globe. Podľa strážnikov, ktorí boli monitorovaním poverení a následne poskytli svoje svedectvo, mnoho sledovaných žiadnu reálnu hrozbu nepredstavovalo.

Algoritmus najprv preskúma pasažierové predchádzajúce cesty a vyhodnotí akékoľvek potenciálne vzťahy s podozrivými ľuďmi alebo organizáciami. Úradníci sa potom na dáta pozrú a určia, či by cestujúceho mali počas letu tajne pozorovať strážnici.

"Účelom programu je zabezpečiť pasažierom a palubnej posádke ochranu počas leteckej dopravy," uviedol vo vyhlásení pre BBC úrad TSA. "Program neberie do úvahy rasu ani náboženstvo a nie je určený na sledovanie bežných Američanov."

Podľa interných dokumentov TSA zverejnených listom The Boston Globe sledujú strážnici pasažierov na základe rôznych typov správania.

Ich pozornosť vzbudí napríklad zvýšená nervozita, nadmerné potenie, chladný prenikavý pohľad a vytreštené oči. Strážnici ale prihliadajú aj na to, ako často si cestujúci siahajú na tvár, koľko spia počas letu a ako používajú mobilný telefón.

Pasažierov, ktorých strážnici vyhodnotia ako podozrivých, pridá úrad na svoj zoznam a naďalej zbiera rozsiahle informácie o ich pohybe a správaní, bez toho aby o tom dotknutí dostali akékoľvek upozornenia. Podľa amerických médií táto databáza obsahuje menej ako päťdesiat ľudí.

Veľmi nejasné kritériá

Tlačový hovorca bezpečnostného úradu povedal, že ak sa sledovaný pasažier chová pokojne a počas letu sa nestretne so žiadnymi problémami, zatknutie mu nehrozí. Podľa správy od The Boston Globe sú však kritériá pre výber sledovaných pasažierov veľmi nejasné.

"Program sa praktickými metódami snaží zabrániť ďalšiemu teroristickému útoku vo výške tridsiatich tisíc stôp (vyše deväť kilometrov)," oznámil úrad portálu BBC. K úspešnosti v marení plánovaných zločinov sa však nevyjadril.

Úlohou úradu je predísť útokom

Úrad TSA založilo v roku 2001 Ministerstvo vnútornej bezpečnosti krátko po teroristickom útoku v New Yorku z 11. septembra. Jeho úlohou je predísť ďalším útokom v americkej doprave.

Bezpečnostný úrad opakovane čelil sťažnostiam kvôli nevhodnému preverovaniu a zásahom do súkromia. V minulosti jeho strážnici podľa amerických médií neprávom sledovali podnikateľku, letušku spoločnosti Southwest Airlines aj kolegu z polície.

01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 03 - Modified: 2024-04-17 04:35:57 - Feat.: - Title: Spojené štáty plánujú nové sankcie voči Iránu a rovnaký krok očakávajú aj od spojencov 04 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:42