Reuters
StoryEditor

Záchranárske lode nás už ignorujú, sťažujú sa migranti v Stredozemnom mori

13.08.2018, 11:02
Autor:
ČTKČTKredred
Dva člny s migrantmi blízko líbyjského pobrežia malo obísť päť lodí, kým dostali pomoc.

Utečenci z lode smerujúcej z Afriky do Európy vypovedali, že ich čln minulo niekoľko záchranárskych plavidiel, ale žiadne sa nepokúsilo im pomôcť. To urobila až loď Aquarius, ktorej posádka teraz čaká, kde bude môcť s viac než stovkou migrantov bezpečne zakotviť.

Aquarius je aktuálne na svojej tohtoročnej desiatej misii v Stredozemnom mori. V piatok neďaleko líbyjských brehov vzala na palubu 141 migrantov z dvoch drevených člnov.

Iné lode im nepomohli

Organizácie SOS Méditerranée a Lekári bez hraníc (MSF), ktoré plavidlo prevádzkujú, obvinili líbyjskú pobrežnú stráž z hazardovania s ich životmi, keď posádku lode neinformovala o blízkosti člnov v ohrození.

Organizácie tiež uviedli, že iné lode v oblasti zrejme migrantov ignorovali. Utečenci údajne vypovedali, že ich čln minulo päť rôznych lodí, ale pomoc neponúkli.

Neochotu záchranárskych lodí pripisuje SOS Méditerranée tomu, že Taliansko a Malta v minulých týždňoch odmietli záchranárskym lodiam povoliť vstup do ich prístavov.

Posádky záchranárskych plavidiel vraj teraz váhajú s poskytnutím pomoci, pretože nechcú riskovať, že utečenci na ich palubách uviaznu a posádky ich nebudú môcť dopraviť do bezpečia.

O problémoch odmietnutých migrantov sme sa rozprávali s odborníčkou:

Zatvárajú prístavy

Práve do takejto situácie sa dostala v júni loď Aquarius, keď prevážala viac ako 600 utečencov a Taliansko aj Malta jej uzavreli prístavy. Po deviatich dňoch dostala povolenie zakotviť v Španielsku.

Teraz podľa reportéra Reuters na palube lode nastalo niečo podobné. Malta prijatie Aquarius odmietla bezprostredne po poslednej záchrannej operácii, Taliansko vyjadrilo rovnaké stanovisko počas víkendu.

"Najdôležitejšie je, aby boli preživší bezodkladne dopravení na bezpečné miesto, kde budú uspokojené ich základné potreby a kde budú ochránení pred zneužívaním," povedal koordinátor pátracích a záchranných operácií SOS Méditerranée Nick Romaniuk.

Radosť migrantov z lode Aquarius po tom, čo sa vylodili v Španielsku:

Do Európy stále putujú desaťtisíce migrantov

Počet migrantov vyrážajúcich z nestabilnej severoafrickej Líbye v posledných mesiacoch výrazne klesol. Najviac migrantov tento rok smeruje do Španielska, kam ich podľa aktuálnych čísel Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) dorazilo od 1. januára cez 24 600.

Do Talianska, ktoré od roku 2014 prijala vyše 650-tisíc migrantov, sa ich dostalo takmer 19-tisíc. V snahe prekonať Stredozemné more už tento rok 1 524 ľudí zahynulo alebo je nezvestných.

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 03 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 04 - Modified: 2024-04-03 09:25:23 - Feat.: - Title: Zo Srbska cez Maďarsko. Slovensko v minulom roku evidovalo vyše jedenásťnásobný nárast nelegálnej migrácie 05 - Modified: 2024-04-01 15:59:18 - Feat.: - Title: Cyprus hlási záchranu 270 migrantov, Grécko zachytenie 74 ľudí na drevenom člne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:13