StoryEditor

V Janove sa zrútil most na frekventovanej diaľnici, hlásia najmenej 35 mŕtvych

14.08.2018, 12:53
Autor:
TASRTASRČTKČTK
V čase nešťastia po moste jazdili autá. Na mieste sú požiarnici, polícia a záchranná služba.

Na frekventovanej diaľnici A10 v talianskom Janove sa dnes pred poludním zrútil asi stometrový úsek mosta. Z výšky 45 metrov tak spadlo okolo 35 osobných áut a niekoľko kamiónov, vrátane českého, ktorého vodič prežil a podľa českého ministerstva zahraničia nie je v ohrození života.

Pri nešťastí zomrelo podľa talianskej tlačovej agentúry ANSA najmenej 35 ľudí a 13 osôb bolo zranených. Bilancia nemusí byť konečná. Na mieste stále pracuje okolo 200 hasičov, ktorým prácu spočiatku komplikoval silný dážď.

Kraj Ligúria, ktorého je Janov hlavným mestom, s odvolaním sa na hasičov na svojom twitteri uviedol, že obetí je 35. Civilná obrana predtým uviedla, že v čase zrútenia bolo na danom úseku Morandiho mosta 35 osobných áut a tri kamióny.

Príčina zrútenia mosta nie je známa. V čase nešťastia silno pršalo, takže niektorí ľudia tvrdia, že k nešťastiu prispela podmáčaná pôda.

V talianskych médiách sa ale objavujú aj správy, že most zo 60. rokov minulého storočia bol často opravovaný a experti upozorňovali na nedostatočnosť týchto opráv. Tiež guvernér Ligúrie Giovanni Toti dnes uviedol, že údržba mosta sa ukázala ako nedostatočná.

​Za údržbu stavby je podľa talianskeho ministra dopravy Danila Toninelliho zodpovedná firma Autostrade, ktorá objekt prevádzkuje. Podľa agentúry ANSA bol most dlhodobo preťažený príliš veľkou prevádzkou.

Vedie po ňom diaľnica A10, ktorá je hlavnou trasou zo severovýchodu aj z juhu Talianska na turistami obľúbené ligúrske pobrežie. Na A10 potom nadväzuje spojnica na francúzsku riviéru.

Najdlhšia časť Morandiho mosta spadla do rieky pod mostom, niektoré veľké bloky ale dopadli aj na dve priemyselné haly, v ktorých podľa civilnej obrany zrejme v tom okamihu neboli ľudia. Obytné domy v okolí mosta boli následne preventívne evakuované, pretože podľa hasičov hrozí zrútenie ďalších častí mosta.

Sledujeme online: Tragédia v Janove 13:17 sdgASD 19:50 Koniec minúty po minúte 19:32 Ako vyzeral most? Odhaduje sa, že sa zrútil približne 200 metrový úsek z 1,182 metrov dlhého mostu.

Zdroj: BBC
18:54 Záchranné práce Giorgio Larosa uverejnil video na Instagrame zobrazujúce záchranárov pracujúcich v silnom daždi na oslobodení ľudí z vozidiel v trávnatom prostredí pod mostom.
#crollo #ponte #genova #adesso #now Príspevok, ktorý zdieľa Giorgio Larosa (@giorgiolarosa93),
18:20 Most pred a po katastrofe 17:25 Bilancia rastie Zrútenie mosta si vyžiadalo už 35 obetí. Novú tragickú bilanciu oznámil na Twitteri s odvolaním na hasičov kraj Ligúria, ktorého je Janov hlavným mestom. Najmenej 13 ľudí bolo pri nešťastí zranených, stav niektorých z nich je podľa talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho vážny. 17:24 Sústrasť od šéfa Komisie Jean-Claude Juncker vo svojom vyhlásení uviedol, že z katastrofy, je zdrvený a zarmútený. "V mene Európskej komisie vyjadrujem rodinám a priateľom tých, ktorí zomreli, a talianskemu ľudu svoju najhlbšiu účasť a úprimnú sústrasť," vyhlásil šéf unijnej exekutívy. Záchranárom poprial "silu a odvahu". 17:08 Mnoho vážne zranených Na približne 30 stúpol počet mŕtvych v dôsledku utorňajšieho zrútenia diaľničného mosta v meste Janov na severozápade Talianska, potvrdil taliansky vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini. "Približne 30 ľudí je mŕtvych a mnoho ďalších je vážne zranených," povedal Salvini novinárom na Sicílii. Citovala ho agentúra Reuters.
Zdroj: TASR/AP
16:42 Tridsiatka áut Angelo Borrelli, šéf civilnej ochrany, potvrdil, že na moste sa v čase nešťastia nachádzalo 30-35 áut a tri kamióny. 16:40 Nájdeme vinníka Taliansky minister vnútra Matteo Salvini je odhodlaný nájsť zodpovedných za dnešné nešťastie. "Spravíme všetko preto, aby sme našli zodpovedných za túto neľudskú katastrofu," napísal na Facebooku. Salvini zároveň poďakoval stovkám záchranárov, ktorí sú v teréne a vyjadril sústrasť pozostalým.  16:34 Počet obetí stúpol Počet obetí stúpol na 30, uviedol vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini. 16:23 Kritika z ministerstva "To nie je akceptovateľné, aby takýto dôležitý most... nebol postavený tak, aby sa vyhol takémuto kolapsu," povedal pre SkyNews24 zástupca ministra dopravy Edoardo Brixi.  16:22 Nešťastný osud Morandiho mostov Most v Janove projektoval známy stavebný inžinier Riccardo Morandi (1. september 1902 – 25. december 1989), po ktorom aj nesie meno Morandiho most. Morandi sa stal známy konštrukciami z predpätého resp. vystuženého betónu.  Medzi najznámejšie Morandiho diela patrí Most Generála Rafaela Urdanetu cez jazero Maracaibo v západnej Venezuele. Most, ktorý uviedli do prevádzky v roku 1962 bol dlhý až 8678 metrov. Toto stavebné dielo sa podobá na janovský most nielen vzhľadom, ale aj nešťastným osudom. V apríli 1964 ho poškodil pri náraze ropný tanker. Pri tejto nehode zahynulo sedem ľudí. 16:09 Reaguje aj slovenská polícia 15:40 Je to peklo
Zdroj: Reuters
​"Je to peklo," cituje talianska agentúra ANSA záchranárov, ktorí sú na mieste nehody. "Fakt, že našťastie prestalo pršať, nám pátranie a záchranu uľahčí," dodali. 
15:33 Most bol problémový V talianskych médiách sa objavili správy, že zrútený úsek mosta prechádzal práve rekonštrukciou. Televízia Rai citovala zástupcu prevádzkovateľa diaľnice Giovanniho Castellucciho, podľa ktorého však most nebol nebezpečný. Podľa niektorých talianskych médií sa Morandiho most prezýval "chorý most": od jeho otvorenia v 60. rokoch minulého storočia sa na ňom uskutočnilo niekoľko väčších rekonštrukcií, posledná v roku 2016. 15:30 Diaľničný most v Janove sa zrútil po údere blesku, tvrdia svedkovia Do diaľničného mosta v Janove, ktorého časť sa v utorok dopoludnia zrútila, udrel blesk. Uviedli to viacerí svedkovia. Viac sa dočítate TU. 15:29 Tragédia na Slovensku Vo výbere zrútení mostov v Európe s obeťami na životoch za posledných desať rokov je aj jedna tragédia zo Slovenska.  Viac sa dočítate TU. 15:19 Na ceste je aj premiér Na miesto tragédie smeruje aj taliansky premiér Giuseppe Conte, ktorý v Janove zostane do zajtra.  Pomoc armády ponúkla aj ministerka obrany Elisabetta Trentová.  15:14 Z mosta sa zrútil aj kamión z Česka Pri zrútení mosta v Janove spadol aj kamión pražskej firmy Sped-it. Český vodič prežil, komunikuje s lekármi. Viac sa dočítate TU. 15:13 Počet obetí rastie Počet obetí stúpol na najmenej 22 ľudí, uviedol námestník talianskeho ministra dopravy Eduardo Rixi. Vyjadril pritom obavu obavu, že počet obetí nie je konečný. 15:10
14:56 Kondolencie Emmanuela Macrona K nešťastiu sa vyjadril aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Francúzsko stojí v tejto tragédii pri Taliansku a je pripravené ponúknuť akúkoľvek pomoc bude potrebné," napísal na Twitteri.  14:50 Reakcia ministerstva Slovenské veľvyslanectvo v Ríme je v kontakte s talianskymi úradmi, zatiaľ však nie sú informácie o tom, že by medzi obeťami boli cudzinci.  "Obete ešte nie sú identifikované. Situáciu budeme naďalej sledovať," povedal pre HN riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničia Igor Skoček.  14:48 Chvíle, keď padal most 14:45 V čase zrútenia mosta sa v oblasti nachádzala mohutná búrka 14:38 Predstaviteľka talianskych hasičov, Amalia Tedeschiová, povedala štátnej televízii RAI, že asi 20 vozidiel, vrátane áut a nákladných vozidiel, bolo zapojených do kolapsu. 14:31 Počet obetí Zatiaľ 11 mŕtvych vrátane jedného dieťaťa našli záchranári v troskách diaľničného mosta, ktorý sa v utorok zrútil v meste Janov na severovýchode Talianska. Pre taliansku agentúru ANSA informáciu potvrdilo ministerstvo vnútra. 14:30 Reakcia Guya Verhofstadta "Som zničený zo správ o nešťastnom zrútení mosta v Janove. Moje myšlienky sú s rodinami obetí a solidarita s talianskými orgánmi zapojenými v záchranných prácach," píše vplyvný europoslanec na Twitteri. 14:26 Zábery na miesto nešťastia z helikoptéry 14:18 Do mosta udrel pred kolapsom blesk, tvrdí svedok podľa agentúry ANSA 14:17 Zrútená časť mosta 14:14 Výpovede svedkov Televízia Sky Italia priniesla výpoveď jedného svedka, ktorý na moste vo chvíli tragédie videl "osem či deväť" vozidiel. Kolaps stavby podľa neho pripomínal "apokalyptickú scénu". "Videl som, ako proti mne bežia ľudia. Bosí a vydesení," cituje Corriere della Sera vodiča menom Alberto Lercaro. "Videl som ako ten most padá. Čakal som v zápche a potom som za sebou zbadal tú tragédiu. Potom už nič," uviedol iný svedok. 14:08 Kondolencie estónskeho premiéra Úprimnú sústrasť pozostalým po obetiach vyjadril estónsky premiér Jüri Ratas. 14:05 Potvrdené obete Reportérka portálu Euronews, Monica Pinnová, na Twitteri napísala, že úrady zatiaľ potvrdili 11 obetí, sedem ľudí malo byť prevezených do nemocníc. Agentúra ANSA s odvolaním sa na zdroje z prostredia hasičov píše o desiatkach mŕtvych. 14:03 Aktuálna dopravná situácia Po obchádzkovej trase vznikajú rozsiahle kolóny.
Zdroj: Google Maps
13:58 V pátraní po preživších pomáhajú aj špeciálne cvičené záchranárske psy 13:55 Vedie nad nákupné centrá či továrne Most vedie nad nákupné centrá, továrne, niekoľko obytných domov, železničnú trať do Milána a rieku Polcevera. Úroveň vozovky je vo výške 45 metrov. Stavba pochádza zo 60. rokov minulého storočia. 13:48 Takto vyzeral most pred a po nešťastí 13:41 Strašidelné zábery z miesta nehody 13:40 Reakcia ministra vnútra Minister vnútra Matteo Salvini povedal, že pri nehode zasahuje asi 200 záchranárov. Na Twitteri napísal: "Kolaps mosta v Janove sledujeme minútu po minúte." 13:38 Zrútenie mohlo spôsobiť počasie Podľa prvých správ zrútenie časti stavby aj s pilierom spôsobil zosuv pôdy. Mostná vozovka sa zrútila počas prudkého dažďa, uviedol portál RaiNews. Agentúra ANSA uviedla, že sa zrútila približne 100 metrov dlhá časť mostnej vozovky. 13:37 Záchranári vyťahujú zranených z trosiek 13:36 Minister hovorí o tragédii Taliansky minister dopravy Danilo Toninelli hovorí v súvislosti s pádom mosta o "neľudskej tragédii." Minister spolu so svojim zástupcom je na ceste na miesto tragédie. 13:34 Pád zachytený na videu 13:34 Vyjadrenie šéfa záchranárov "Rozsah (nešťastia) je obrovský. Pravdepodobne sú desiatky mŕtvych medzi tými, ktorí spadli z viaduktu, aj tými, na ktorých spadli trosky. Hasiči spoločne so záchranármi vyťahujú v súčasnosti zranených. Niektorí už dorazili do nemocníc v Janove. V Lombardii aj Piemonte sú všetky nemocnice pripravené. Pracujeme, ale v tejto chvíli vám nemôžem oznámiť rozsah celého problému," uviedol pre agentúru Adnkronos Francesco Berman, riaditeľ záchrannej služby v Janove. 13:33 Zrútené autá V čase pádu mosta po ňom jazdili autá, podľa informácií talianskych médií sa viaceré zrútili.  13:33 Desiatky mŕtvych Talianska agentúra ANSA hovorí s odvolaním sa na zdroje z prostredia záchranných zložiek o možných desiatkach mŕtvych. 13:32 Pád mosta Na frekventovanej diaľnici v Janove na severe Talianska sa dnes približne o 11:50 SELČ zrútilo niekoľko desiatok metrov mosta.

01 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-15 20:51:38 - Feat.: - Title: Plán na výstavbu záchytných centier pre migrantov v Albánsku sa odkladá, informuje talianske ministerstvo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:21