Reuters
StoryEditor

Trump volá štátnikom, aj keď oni majú noc. "Je prezident USA, na takých veciach nebazíruje"

15.08.2018, 18:00
Autor:
zufzuf
Americký prezident Donald Trump je známy tým, že si nepotrpí na etiketu.

Americký prezident Donald Trump sa etiketou príliš nezaoberá, a to ani pri telefonickej komunikácii s ostatnými hlavami štátov. Podľa serveru Politico im volá v takú dennú dobu, aká sa mu hodí, bez ohľadu na to, v akom časovom pásme sa oni nachádzajú. A bez ohľadu na to, že práve majú možno polnoc a tvrdo spia.

Vo Washingtone je popoludní a Trump sa práve rozhodol, že potrebuje zavolať japonskému premiérovi Šinzóvi Abemu. V rovnakom čase je ale v Tokiu hlboká noc - a vysvetliť to Trumpovi nie je pre jeho poradca ľahká úloha. Píše to server Politico.

Neovláda geografiu

Podľa zdrojov serveru tento problém Trump so svojimi poradcami a asistentmi rieši konštantne. "Nie je úplne dobrý v pochopení toho, že líder druhej krajiny môže mať 80, 85 rokov, a že v jedenásť večer ich času nemusí byť hore," povedal o Trumpovi bývalý úradník Národnej bezpečnostnej rady (NSC), ktorá spadá pod prezidentovu administratívu.

Trumpovi zamestnanci z NSC ho v prípade telefonátov s Abem zastavili a sľúbili, že dojednajú priaznivejší čas pre diplomatický rozhovor. Podľa niektorých pracovníkov Bieleho domu Trumpovi rozpoznávanie času v druhej krajine komplikuje aj to, že o niektorých jednoducho nevie, kde ležia - alebo že existujú. Pred stretnutím s indickým premiérom Narendrom Modi si podľa dvoch úradníkov prítomných na mítingu myslel, že Bhután a Nepál sú súčasti Indie.

Časové pásma chápe, len ho nezaujímajú

Niektorí pracovníci Bieleho domu a ľudia z okolia Donalda Trumpa ale nesúhlasia s názorom, že by bol americký prezident tak neznalý. "Keď chce niekomu zavolať, proste to chce. Je v tom impulzívny, nad časom príliš nepremýšľa," vysvetľuje zdroj blízky Trumpovi.

"Trump bol svetový biznisman, samozrejme chápe, ako fungujú časové pásma. Keď však chce hovoriť s hlavou nejakého štátu, na takých detailoch nebazíruje," vysvetlil denníku Politico jeden z pracovníkov Bieleho domu. "Je to prezident Spojených štátov. Rozdiel v čase ho nemôže zastaviť a nikto by to od neho ani neočakával. Od toho má zamestnancov, aby to naplánovali," vysvetlil.

"Keď prezident nenasleduje protokol, ukazuje tým, že k ostatným ľuďom nemá rešpekt," povedala Wendy Shermanová, ktorá bola úradníčkou na ministerstve zahraničia v Clintonovej a Obamovej administratíve. Takéto obvinenia sú podľa zamestnancov, ktorí prezidenta obhajujú, prehnané. Každý prezident sa podľa nich svoju prácu najskôr učí - a Trump je známy tým, že v etikete nie je žiadny puntičkár.

,Trump má so štátnikmi dobrý vzťah, preto môže volať'

"Trump sa postupne učí, ale nebude svoj štýl rokovania meniť preto, aby uspokojil washingtonské elity," povedal bývalý Trumpov poradca z ministerstva zahraničia James Carafano.

Trumpovo faux pau pri stretnutí s Putinom:

​Denník Politico tiež kritizuje, že je Trump "bizarne fascinovaný" volaním francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. "Chcel sa s ním rozprávať stále. Macron to nechápal, čudoval sa, o čom teda majú rokovať," povedal serveru bývalý Trumpov pracovník pre oblasť národnej bezpečnosti. Podľa Bieleho domu to však nie je pravda - väčšinu telefonátov si mal vyžiadať jeho francúzsky náprotivok.

Tlačová hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabee Sandersová uviedla, že Trump je naopak v "telefonickej diplomacii" veľmi zručný a podarilo sa mu vybudovať so spojeneckými hlavami štátov silné a dobré vzťahy.

"Tie vzťahy sú nielen priateľské, ale tiež umožňujú hovoriť s blízkymi spojencami Ameriky úprimne," povedal Sandersová. "Po telefóne rokováva aj s našimi konkurentmi, kde sa mu podarilo stabilizovať vzájomné vzťahy, a pritom uhájiť na prvom mieste americké záujmy," oponuje hovorkyňa kritike.

"Prezident je ochotný brať lídrom štátov telefóny vo dne aj v noci. Hlavy štátov mu volajú aj veľmi neskoro v noci a on ich nikdy nechce nechať čakať," dodala na Trumpovu obranu jeho hovorkyňa Sandersová.

01 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 02 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory 03 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 04 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:20