StoryEditor

Schröder bude radiť Ringieru

Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder bude od začiatku roka konzultantom švajčiarskeho mediálneho koncernu Ringier, ktorý pôsobí aj vo viacerých východo- a stredoeurópskych krajinách vrátane Slovenska.

Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder bude od začiatku roka konzultantom švajčiarskeho mediálneho koncernu Ringier, ktorý pôsobí aj vo viacerých východo- a stredoeurópskych krajinách vrátane Slovenska.
"Bude mojím poradcom a poradcom ďalších zamestnancov," povedal včera Michael Ringier. Exkancelár má švajčiarskemu vydavateľského domu radiť predovšetkým v otázkach medzinárodnej politiky. Ringier sa pre Schrödera údajne rozhodol kvôli jeho dobrým kontaktom v krajinách strednej a východnej Európy. Schröderova kancelária v Berlíne sa k Ringierovmu oznámeniu odmietla vyjadriť s tým, že ide o súkromnú záležitosť, uviedla agentúra DPA.
Nemecké médiá už mesiac špekulovali, čo bude Schröder robiť po odchode z kancelárskeho postu. Schröder doteraz odmietal úvahy, že sa stane poradcom niektorého z veľkých medzinárodných koncernov. Pripúšťal, že sa vráti k advokácii, kde pôsobil pred vstupom do politiky.
Počas víkendu dementoval informácie svojho priateľa a umelca Bruna Bruniho, že si vyskúša svoj talent a stane sa dokonca maliarom. Špekulovalo sa aj o tom, že sa má stať poradcom plynárenského monopolu Gazprom či americkej investičnej banky Merrill Lynch. Oznámenie Ringieru je pre mnohých prekvapením, pretože Schröder nemá vrelý vzťah k médiám, najmä tým bulvárnym.
Bývalý kancelár pritom len v utorok, po siedmich rokoch, odovzdal svoj úrad novej a historicky prvej spolkovej kancelárke Angele Merkelovej. A v stredu sa vzdal svojho poslaneckého mandátu.
Ringier so 170-ročnou tradíciou vydáva v krajinách strednej a východnej Európy vrátane Slovenska približne 40 periodík. Vydavateľský dom Ringier je najväčším vo Švajčiarsku a popredným v celej Európe. V minulom roku dosiahol rekordný zisk až 55,6 milióna švajčiarskych frankov (v prepočte približne 1,389 miliardy Sk). V porovnaní s rokom 2003 je to nárast o 28,7 percenta. Spoločnosť dosiahla v roku 2004 obrat 1,1 miliardy frankov (v prepočte 27,4 miliardy Sk), čo je v porovnaní s rokom predchádzajúcim zase nárast o 12,9 percenta. Dve tretiny obratu tvorí koncern v krajinách východnej a strednej Európy. Od konca 80. rokov je Ringier aktívny v Rumunsku, Srbsku, Českej republike, Slovensku a Maďarsku.
Ringier zamestnáva približne 6 081 ľudí v desiatich krajinách. Koncern sa okrem periodickej tlače venuje aj rozhlasovým, televíznym staniciam a internetu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:47