Možno veľmi nevnímate okolité prostredie, v ktorom žijete, ale vedzte, že môže mať zásadný vplyv na stav pokožky a prispievať k výskytu hlbokých aj jemných vrások. "Znečistenie je ďalším environmentálnym faktorom, ktorý prispieva k poškodeniu pleti voľnými radikálmi," upozornila doktorka Maral K. Skelseyová, dermatologička a riaditeľka dermatologického chirurgického centra vo Washingtone. Štúdia z roku 2010 zverejnená v časopise Journal of Investigative Dermatology ukázala, že ženy, ktoré žili v mestskom prostredí, mali viac vrások a stareckých škvŕn než ženy žijúce vo vidieckych oblastiach. Ak bývate v husto osídlenom meste, doktorka Skelseyová radí predovšetkým dôkladnú očistu tváre každý večer pred spaním, aby ste odstránili znečistenie, ktoré cez deň priľne na kožu. Dermatologička Jana Votrubová z kliniky Esthetic Medical doplnila, že ženy v mestách sú síce viac vystavené vplyvu znečisteného prostredia, ale na vidieku zase ženy častejšie pracujú vonku, kde ich viac ohrozuje takzvaný fotoaging čiže starnutie pleti spôsobené slnkom. Lekárka Votrubová radí bojovať proti znečistenému prostrediu dostatočným príjmom tekutín, pravidelným čistením pleti a jej hydratáciou, pravidelným používaným fotoprotekcie a vyhýbaním sa zadymenému prostrediu.Pixabay
StoryEditor

Dýchanie v niektorých mestách zaťaží organizmus rovnako ako cigareta

23.08.2018, 12:16
Výskumníci prerátali pobyt v európskych metropolách na vyfajčené cigarety.

Znečistenie vzduchu v niektorých metropolách Európy je také silné, že niekoľkodňový pobyt v nich zaťaží organizmus rovnako ako vyfajčenie jednej až štyroch cigariet. Uvádza sa to v rebríčku, ktorý na základe vedcami zostaveného vzorca publikovala mimovládna organizácia Transport & Environment (T&E, Doprava a životné prostredie) so sídlom v Bruseli.

Organizácia sa zamerala na stav ovzdušia v desiatich turistami najviac navštevovaných mestách. Nameranú kontamináciu ovzdušia škodlivými mikročasticami potom konvertovala na počet vyfajčených cigariet. 

Na základe svojej analýzy dospela k záveru, že štvordňový pobyt v Paríži, Viedni, Ríme a Amsterdame má na organizmus človeka rovnaký účinok ako vyfajčenie dvoch cigariet. Rovnako dlhý pobyt v Londýne sa rovná účinku po vyfajčení dva a trištvrte cigarety.

O niečo horšie je na tom Miláno (tri cigarety) a úplne najhoršie dopadli Praha a Istanbul, ktoré so štyrmi cigaretami vedú rebríček najviac znečistených miest. 

Najlepšie zo sledovaných miest skončili Barcelona a Dublin, kde sa strávenie štyroch dní vyrovná vyfajčeniu len jednej cigarety.

Dovolenka medzi štyrmi stenami? 

Šéf kampane za kvalitu ovzdušia v rámci T&E Jens Müller podľa Le Parisien pripomenul, že keď je miera znečistenia vzduchu v mestách vysoká, odporúča sa nezdržiavať sa vonku a nešportovať.

Pripomenul však, že trávenie dovolenky v meste spočíva vo veľkej miere práve v prechádzkach po uliciach či občerstvovaní sa na terasách reštaurácií, takže je to, „akoby sme turistov nútili fajčiť, a to aj deti“.

Je to, akoby sme turistov nútili fajčiť, a to aj deti.

Podľa Müllera sú turisti, keď si vyberajú miesto dovolenky, v súčasnosti oveľa citlivejší na problematiku znečisťovania ovzdušia. Stáva sa, že sa radšej vzdajú návštevy veľkých čínskych miest ako Peking alebo Hongkong, aby svoj organizmus nevystavovali riziku a záťaži.

Turisti odídu, obyvatelia zostanú

Cieľ kampane s ekvivalentom cigariet nechcene vyfajčených turistami však podľa portálu Politico nie je primárne o turistoch. T&E chce podľa bruselského média prostredníctvom tohto rebríčka prepočítaného na všeobecne známu mieru škodlivosti cigaretového dymu poukázať na menej očividné hrozby spojené so životom vo veľkomestách.

Ich obyvatelia sa znečisteniu - narozdiel od turistov, ktorí do tých miest skrátka nejdú - vyhnú len tak, „že prestanú dýchať“, vysvetľuje Jens Müller. Politico pritom poukazuje na fakt, že znečistenie ovzdušia podľa výpočtov skracuje život až 400-tisícom Európanov ročne.

TASR

Jeho hlavným zdrojom v mestách je pritom automobilová doprava. Podľa tlačovej správy T&E vydanej pri príležitosti publikovania rebríčka by preto k riešeniu mali prispieť výrobcovia áut.

„Výrobcovia áut zavádzajúci o množstve emisií ich produktov by mali dostať jednoznačný termín, dokedy majú upratať, čo narobili,“ píše sa v správe. A ak sa im to nepodarí, organizácia odporúča znečisťujúce autá urýchlene vykázať z miest a ochrániť tak ich obyvateľov.

Znepokojená verejnosť

Štúdia Európskej komisie nedávno konštatovala, že najväčšie znepokojenie obyvateľov EÚ v environmentálnej oblasti vyvoláva zmena klímy nasledovaná na druhom mieste práve kvalitou ovzdušia.

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) v roku 2013 upozornila, že znečistené ovzdušie je podobný karcinogén ako azbest, tabak a ultrafialové žiarenie. IARC dovtedy považovala za karcinogény niektoré komponenty znečisteného ovzdušia, napríklad výfukové plyny z naftových motorov.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. 

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-20 13:00:00 - Feat.: - Title: Len v siedmich krajinách sveta sa môžeš nadýchnuť bez obáv. Patrí medzi štátmi s čistým ovzduším aj Slovensko?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:55