TASR/Luca Zennaro
StoryEditor

Talianska vláda spustila proces odobratia licencie diaľničnej spoločnosti

17.08.2018, 22:03
Autor:
TASRTASR
Podľa talianskeho premiéra Giuseppeho Conteho táto spoločnosť nesie zodpovednosť za celú tragédiu v Janove.

Talianska vláda oficiálne spustila proces odobratia licencie diaľničnej spoločnosti Autostrade per l'Italia, ktorej pripisuje zodpovednosť za utorkové zrútenie mosta v Janove. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa talianskeho premiéra Giuseppeho Conteho táto spoločnosť nesie zodpovednosť za celú tragédiu a nemôže sa z nej vykúpiť ani prísľubom znovuvybudovania janovského diaľničného mosta. Conte pritom obvinil z neplnenia záväzkov v oblasti údržby ciest.

Vláda preto začala proces odobratia licencie na prevádzkovanie platených diaľnic, ktorej držiteľom je Autostrade per l'Italia. Ministerstvo dopravy a infraštruktúry o tom informovalo spoločnosť formou listu. Tá má teraz 15 dní na odpoveď.

Podľa ministra vnútra a vicepremiéra Mattea Salviniho by mal celý proces potrvať niekoľko "týždňov alebo mesiacov". Vláda pritom odmieta tvrdenia niektorých expertov, že bude musieť po odobratí licencie zaplatiť firme veľké odškodné.

Autostrade per l'Italia prevádzkuje úsek diaľnice A10, ktorý vedie z Janova ku hraniciam Francúzska. Je súčasťou talianskeho holdingu Atlantia.

Conteho kabinet okrem toho prijíma kroky na posilnenie monitorovacích a inšpekčných právomocí ministerstva dopravy. Chce tiež donútiť súkromných prevádzkovateľov diaľnic, aby investovali viac prostriedkov do ich údržby.

"Táto katastrofa nás zaväzuje k tomu, aby sme prišli s novými iniciatívami, ktoré budú oveľa dôkladnejšie než kroky predchádzajúcich vlád," uviedol Conte vo vyhlásení.

Akciová spoločnosť Autostrade per l'Italia je ovládaná rodinou Benettonovcov, ktorá vlastní aj módnu značku United Colors of Benetton. Firma nástojí na tom, že most bol pod stálym dohľadom a nevykazoval žiadne znaky nestability.

Denník La Reppublica však napísal, že technická štúdia z roku 2017 poukázala na možné problémy v súvislosti s nosnými lanami v betónovej konštrukcii mosta.

01 - Modified: 2024-04-05 10:29:45 - Feat.: - Title: Rušný prístav v Baltimore sa môže po tragickom zrútení mosta čiastočne otvoriť do konca apríla 02 - Modified: 2024-03-31 06:25:00 - Feat.: - Title: Vodné žeriavy aj zvyšky ocele. USA začali odstraňovať trosky mosta v Baltimore, prístav je blokovaný 03 - Modified: 2024-03-29 22:51:07 - Feat.: - Title: V talianskych Apeninách zomrela česká turistka. Zrútila sa, keď si chcela urobiť fotografie 04 - Modified: 2024-03-28 22:03:34 - Feat.: - Title: Štát Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov. Bývala na ňom hustá premávka 05 - Modified: 2024-03-26 11:52:28 - Feat.: - Title: V Baltimore sa zrútil most, do ktorého vrazila loď. Z vody zachránili dvoch ľudí, jeden je vo vážnom stave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:41