StoryEditor

George Bush odcestoval na európske turné

04.06.2007, 14:53
Autor:
SITASITA

Americký prezident George W. Bush odišiel v pondelok z Bieleho domu na turné po európskych krajinách, počas ktorého sa v Nemecku zúčastní na zasadnutí predstaviteľov ôsmich najpriemyselnejších krajín sveta. Prvou zastávkou Georgea Busha bude Česká republika, odkiaľ odcestuje do Poľska a Bulharska. Prezident USA navštívi aj Taliansko a Albánsko. Počas summitu krajín G8 bude rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, britským premiérom Tonym Blairom a francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym. "Cesta do Európy je pre mňa šancou stretnúť sa so starými priateľmi, nájsť si nových priateľov a diskutovať o takých veciach, ako je sloboda, a pomáhať všetkým tým, čo slobodu nemajú," povedal Bush novinárom minulý týždeň.
Vladimir Putin vystupňoval v nedeľu rétoriku studenej vojny slovami, že ak USA rozšíria svoju jadrovú obranu bližšie k hraniciam Ruska, Moskva namieri svoje strely na európske ciele.
Washington plánuje umiestniť radarovú stanicu a protiraketový štít v Českej republike a Poľsku. Podľa USA je cieľom rozšírenia systému na východ ochrana pred možnými útokmi napríklad zo strany Iránu. To však spochybňuje Rusko, ktoré varuje pred novými pretekmi v zbrojení.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:29