Reuters
StoryEditor

Putin si na ceste za Merkelovou spravil nečakanú zastávku. Tancoval na svadbe rakúskej ministerky zahraničia

18.08.2018, 17:54
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident s nemeckou kancelárkou rokoval v sobotu večer.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes popoludní na skok navštívil Rakúsko, aby sa zastavil na svadbe tamojšej ministerky zahraničia, 53 ročnej Karin Kneisslovej.

Po jeho pristátí v Grazi bol uzavretý príchod na letisko aj diaľnice A9, informovala agentúra APA. V alpskej republike sa šéf Kremľa krátko zdržal na ceste do Nemecka, kde večer rokoval s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Na letisku v Grazi  dnes podľa APA pristáli dve ruské vládne lietadlá. Krátko po pristátí druhého z nich z letiska vycestovala dlhá kolóna limuzín a dodávok sprevádzaná vozidlami s modrými majáčikmi a policajným vrtuľníkom.

Uzavretý bol príjazd k letisku a v oboch smeroch aj Pyhrnská diaľnica A9 medzi obcou Kalsdorf a výjazdom na Vogau, uviedla APA.

Podľa portálu Standard.de Putin odovzdal neveste, ktorá ho čakala pred vchodom do hostinca Tscheppe v obci Gamlitz na juhu Štajerska, kyticu. Novomanželom potom predniesol prípitok v nemčine.

Podľa APA 65-ročný politik s nevestou na terase podniku dokonca tancoval. Krátko po prezidentovi prišiel aj zbor donských kozákov, ktorých ruský prezident priviezol so sebou.

Medzitým už Putin zastávku v Gamlitzi ukončil a nechal sa odviezť späť na letisko. Pred 16:30 SELČ APA hlásila, že už z Rakúska odcestoval.

"Bola to pekná cesta," povedal Putin pred rokovaním s Merkelovou. "Bola to súkromná návšteva," dodal pred novinármi.

Podľa agentúry Reuters nie je nič známe o tom, že by Kneisslová, ktorá je odborníčkou na Blízky východ, ovláda niekoľko jazykov a nie je členkou žiadnej politickej strany, mala zvlášť úzke vzťahy s Putinom.

Do ministerskej funkcie ale bola nominovaná krajne pravicovou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ), ktorá má dohodu o spolupráci s Putinovou stranou Jednotné Rusko.

Kneisslová sa dnes vydala za 54ročného experta na energetiku Wolfganga Meilingera. Svadba sa koná v hostinci uprostred viníc.

Medzi zhruba stovkou hostí bol aj rakúsky kancelár Sebastian Kurz a šéf koaličnej nacionalistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christiana Strache.

Rakúska opozícia prítomnosť prominentného ruského hosťa na svadbe ministerky ostro kritizovala a hovorí o provokácii a hanbe pre Rakúsko.

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 03 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 04 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 05 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 07:29