Reuters
StoryEditor

Irán reaguje na kroky Američanov: Chcú zvrhnúť náš režim, ale už to nikdy nedopustíme

19.08.2018, 12:15
Autor:
ČTKČTK
Iránsky minister vyhlásil, že skupina zriadená pri americkom ministerstve zahraničia bude mať v popise práce vyvíjať tlak, šíriť dezinformácie a demagógii.

Iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zarifa obvinil Spojené štáty, že skutočnou úlohou ich novo vytvoreného špeciálneho tímu pre riadenie politiky USA voči Iránu je zvrhnutie režimu v Teheráne.

Zarifa na Twitteri napísal, že skupina zriadená pri americkom ministerstve zahraničia bude mať v popise práce vyvíjať tlak, šíriť dezinformácie a demagógiu.

Skupinu povedie Hook

O vzniku takzvanej iránskej akčnej skupiny informoval tento týždeň americký minister zahraničia Mike Pompeo.

Skupinu povedie Brian Hook, ktorý bol doteraz hlavným politickým plánovačom ministerstva zahraničia.

Práve Hook viedol neúspešné pokusy Bieleho domu o vyjednanie zmien v jadrovej zmluve šiestich mocností s Iránom, ktorú Donald Trump napokon tento rok v máji vypovedal.

Spojené štáty po svojom odstúpení od zmluvy obnovili protiiránske sankcie v snahe prinútiť Teherán, aby ukončil svoje operácie na Blízkom východe kritizované Washingtonom.

"Už nikdy viac"

USA žiadajú, aby Irán prestal podporovať sýrskeho prezidenta Bašára Asada a šiitskych povstalcov v Jemene. Požadujú tiež ukončenie iránskej podpory protiizraelských skupín.

"Pred 65 rokmi USA zvrhli zvolenú demokratickú vládu premiéra Mosaddeka, čím obnovili diktatúru a na ďalších 25 rokov si podmanili Irán. Teraz akčná skupina sníva o tom, že urobí to isté cez tlak, dezinformácie a demagógiu. Už nikdy viac," napísal Zarifa na sociálnu sieti.

USA sa v roku 1953 podieľali v Iráne na zvrhnutí demokraticky zvoleného premiéra Mohammada Mosaddeka. Spojeným štátom sa nepáčilo, že Mosaddek znárodnil ropný priemysel, a obávali sa tiež rastúceho vplyvu Sovietskeho zväzu v oblasti.

S pomocou tajnej služby CIA preto do čela Iránu dosadili im nakloneného Mohammada Rezu Pahlavího. Zvrhnutie národného hrdinu Mosaddeka a nenávisť k Američanom podporovanému Pahlavímu prispeli k víťazstvu islamskej revolúcie v Iráne v roku 1979, ktorá zničila americko-iránske vzťahy na dlhé desaťročia.

01 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 02 - Modified: 2024-04-22 09:27:29 - Feat.: - Title: Spojené štáty a NATO sú posadnuté víťazstvom nad Ruskom, vyhlásil Lavrov 03 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-22 04:40:10 - Feat.: - Title: Globálne vojenské výdavky boli vlani rekordné, na armádu najviac minuli Spojené štáty 05 - Modified: 2024-04-21 11:57:00 - Feat.: - Title: USA potrebujú znížiť vysoký rozpočtový deficit, tvrdí menový fond
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. apríl 2024 15:11