MAFRA
StoryEditor

Nebol to zázrak, mal som šťastie, povedal o páde z mosta v Janove český vodič

22.08.2018, 12:57
Autor:
pmapma
Účastníkom tragédie zrútenia mosta v Janove bol aj český vodič.

Českého vodiča kamiónu, ktorý prežil pád zo zrúteného mosta v Janove, prepustili do domácej starostlivosti. Martin Kučera po vyšetrení v Thomayerovej nemocnici v Prahe povedal, že sa cíti dobre a čoskoro sa chce vrátiť do práce. Prežitie označil za šťastie a súbeh rôznych okolností.

Krátko po jedenástej hodine vyšiel zranený vodič pred novinárov v dobrej nálade. "Som úplne v pohode, po tom, čo som zažil. Dá sa povedať, že mi nič nie je," odpovedal na otázku ohľadom svojho zdravotného stavu.

"Nebol to zázrak. Mal som z pekla šťastie," okomentoval to, že tragédiu prežil. "Mohol som hýbať rukami aj nohami. Mám tri rebrá zlomenýé, ale nebolo to tak bolestivé, ako som očakával. "

Od talianskych lekárov vraj dostával často sa meniace správy o svojom zdravotnom stave. "Najskôr mi hovorili, že mám zlomené štyri rebrá, potom dokonca päť. Tiež sa hovorilo o prepichnutých pľúcach, potom len o pomliaždených." Pľúca má nakoniec celkom v poriadku. Inak si taliansku lekársku starostlivosť nemohol vynachváliť.

Celá situácia sa podľa neho odohrala veľmi rýchlo. "Cesta sa zavlnila, ozvala sa rana a rozpadla sa na kusy. Hovoril som si, tak som mŕtvy, snáď to bude rýchle. Počas tých dvoch sekúnd mi hlavou preletelo veľa myšlienok," opísal Kučera.

"Rozhodlo veľa náhod"

Jeho záchrana trvala kvôli zmätku a neprehľadným troskám o poznanie dlhšie. "Bol som v kabíne hore nohami, ale celý čas som bol pri vedomí. Ruka mi trčala z okna, tak som sa snažil mávať, keď som uvidel ľudí vonku." Podľa Kučerových slov trvalo dvadsať minút, než sa k nemu dostali hasiči s technikou, a ďalšie zhruba dve hodiny, než ho prijali v janovskej nemocnici. "Nič ma výrazne nebolelo, takže som si hovoril, že vydržím," dodal.

To, že prežil, Kučera pripísal rôznym okolnostiam, veľkú úlohu hralo jeho vozidlo. "Spojilo sa veľa vecí a drobností, veľa náhod. Išiel som v najnovšom type mercedesu, sú tam spevnené stĺpiky. Takže sa kabína pri páde neskrčila a nestlačilo ma to. Tiež som bol pripútaný, mal som aj sklopené opierky, takže ma to nevyhodili zo sedačky," povedal vodič.

S blízkymi sa mohol spojiť ešte v deň nehody. "Prišiel som o všetky veci, všetko zostalo v aute. Veľa mi pomohli dámy z českej komunity v Janove, dali mi mobil, aby som sa mohol spojiť s rodinou a firmou. S mojou mamou hovoril najprv môj šéf, vzala to úplne v pohode. Spýtala sa:, Žije? Tak teraz mi môžete rozprávať, čo sa vlastne stalo '," opísal Kučera.

Prácu nezmení

Aj napriek traumatickému zážitku Kučera nemieni meniť povolanie. "Keby som po tom moste šiel vtedy pešo, tak prestanem chodiť? So šoférovaním to nemalo nič spoločné, nebola to nehoda. Akonáhle mi to zdravotný stav dovolí, okamžite sa za volant vrátim." Dodal, že po spomínanom moste išiel prvýkrát, zvyčajne ho navigácia viedla inou trasou.

"Som vonku z nemocnice, na to som sa najviac tešil, pretože ďalší deň už by som asi nedal. Začínam druhý život, mám druhé rodné mesto Janov, druhý dátum narodenia. Prestal som fajčiť, dúfam že mi to vydrží. Teším sa, až si zájdem na pivo," povedal.

V závere brífingu mal Kučera správu pre obyvateľov Janova. "Som s nimi, myslím na nich, pretože pre nich je to strašná tragédia."

Vodiča priviezla sanitka do Česka v utorok večer. V pražskej Thomayerovej nemocnici sa podrobil ďalším vyšetreniam. Konateľ spoločnosti Sped-it Václav Zázvůrek v utorok uviedol, že jeho stav sa výrazne zlepšil a už sa môže pohybovať.

Kamión českého vodiča spadol minulý utorok z Morandiho mosta v Janove na frekventovanej diaľnici potom, čo sa časť mosta zrútila. Pri nešťastí zomrelo 43 ľudí. Na zem spadol z neuveriteľnej štyridsaťpäť metovej výšky. Príčina pádu mosta sa teraz v Taliansku vyšetruje.

01 - Modified: 2018-08-14 14:46:35 - Feat.: 0 - Title: Zo zrúteného mosta v Janove spadol aj český kamión. Vodič prežil 02 - Modified: 2018-08-15 08:57:23 - Feat.: 0 - Title: Zrazu zmizla cesta a bol len pád, opisuje český vodič tragédiu v Janove
01 - Modified: 2023-08-14 19:53:43 - Feat.: - Title: Taliansko si pripomenulo piate výročie pádu Morandiho mosta v Janove 02 - Modified: 2020-08-03 17:42:46 - Feat.: - Title: Tri minúty ticha, 43 mien. V Janove otvorili nový most, pozrite sa, ako vyzerá 03 - Modified: 2020-07-31 10:50:31 - Feat.: - Title: V Spišskej Novej Vsi sa zrútil cyklomost 04 - Modified: 2020-06-02 13:57:18 - Feat.: - Title: V Rusku sa zrútil do rieky most. Prístav Murmansk je odrezaný od zvyšku krajiny 05 - Modified: 2019-10-01 08:15:51 - Feat.: - Title: Na severovýchode Taiwanu sa zrútil most, hlásia zranených a nezvestných
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:13