Reuters
StoryEditor

Polícia v Moskve zadržala opozičného lídra Alexeja Navaľného

25.08.2018, 14:43
Autor:
ČTKČTK
Navaľneho hovorkyň tvrdí, že dnešné zadržanie je krokom, ako Navaľného umlčať v súvislosti s demonštráciou proti dôchodkovej reforme.

Polícia v Moskve dnes zadržala ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného.

Na twitteri to oznámila Navaľneho hovorkyňa Kira Jarmyšová s tým, že dôvodom zadržania je očividne januárová demonštrácia proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Podľa Jarmyšovej zostane Navaľnyj vo väzbe zrejme do pondelka, na kedy je naplánované súdne konanie.

Jarmyšová na twitteri napísala, že opozičný politik bol zadržaný pred svojim domom a že si pre neho prišlo päť členov zásahových síl OMON. Uviedla tiež, že bol s podozrením na zlomeninu malíčka ľavej ruky prevezený na ošetrenie.

Zadržanie Navaľného potvrdila aj jeho jeho advokátka Oľga Michajlovová, ktorá ho podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy doteraz nemohla navštíviť.

Počas vyššie zmienenej demonštrácie 28. januára, kedy Navaľnyj usporiadal v desiatkach miest celoštátne protesty na podporu bojkotu marcových prezidentských volieb, polícia opozičníka tiež zadržala, čoskoro ho však opäť prepustila.

Jarmyšová tiež poznamenala, že dnešné zadržanie je krokom, ako Navaľného umlčať v súvislosti s demonštráciou proti dôchodkovej reforme, ktorú plánuje usporiadať v Moskve 9. septembra. Navaľnyj zároveň vyzval na usporiadanie protestov aj v ďalších mestách.

V tento deň sa v Rusku konajú regionálne voľby, napríklad Moskva si bude vyberať nového starostu. Moskovské úrady o povolenie demonštrácie na 9. septembra zatiaľ nerozhodli, napísal opozičný denník Novaja gazeta.

Navaľnyj bol vnímaný ako najvážnejší vyzývateľ prezidenta Vladimira Putina, ale z marcových prezidentských volieb ho úrady vyradili pod zámienkou právoplatného odsúdenia na podmienečný trest za údajné krádeže.

Sám Navaľnyj však všetky svoje procesy považuje za vykonštruované a za snahu Kremľa ho umlčať.

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 03 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:52