Reuters
StoryEditor

Nezlomný veterán, ktorý sa nebál ísť proti prúdu. McCain bol na politickej scéne úkazom

26.08.2018, 09:40
Americký senátor John McCain zomrel vo veku 81 rokov, podľahol agresívnemu ochoreniu mozgu.

Americký senátor John McCain bol na politickej scéne úkazom. Nebál sa ísť proti svojej domovskej Republikánskej strane.

Preslávil sa svojou otvorenosťou a priamočiarymi názormi. V roku 2008 neúspešne bojoval o prezidentský úrad.

Po zostrelení počas vojny vo Vietname strávil päť rokov v zajatí, kde prežil vážne zranenia aj mučenie. V sobotu, vo veku 81 rokov, podľahol agresívnemu ochoreniu mozgu.

Archívne video, na ktorom je John McCain po zajatí vo Vietname  

McCain so zhubným nádorom mozgu bojoval vyše roka, avšak v stredu sa vzhľadom k vysokému veku rozhodol ukončiť liečbu. Glioblastóm je označovaný za najagresívnejší typ mozgových nádorov. Pacienti s touto diagnózou umierajú v priemere do troch mesiacov a ak sú optimálne liečení, potom v priemere za jeden rok.

​John Sidney McCain III. sa narodil 29. augusta 1936 na leteckej základni Coco Solo pri Panamskom prieplave. Armádu mal v krvi už od prvých krôčikov. Jeho otec aj starý otec boli štvorhviezdičkovými admirálmi.

Detstvo strávil McCain cestovaním medzi vojenskými základňami v Spojených štátoch aj zahraničí. Po absolvovaní základného vzdelania sa rozhodol pokračovať v rodinnej tradícii. V roku 1958 absolvoval Vojenskú akadémiu v Annapolise, o dva roky neskôr vyštudoval aj pilotnú školu.

Už počas štúdia sledoval vypuknutie vojny vo Vietname. V tej dobe ešte netušil, že mu jeden z neskorších veľkých neúspechov americkej armády zmení život. Ešte pred vstupom do armády však zažíval radostné chvíle. Oženil sa s Carol Sheppovou, s ktorou mal jednu dcéru, jej ďalšie dve deti z predchádzajúceho manželstva adoptoval.

Od roku 1967 už McCain zhadzoval bomby na postavenie vojakov Severného Vietnamu. V stroji A-4 Skyhawk sa špecializoval na operácie vykonávané na nízkej letovej hladine. Na sklonku júla toho istého roku prvýkrát unikol smrti. Jeho lietadlo zasiahla ešte na palube americkej lode USS Forrestal raketa. McCain z incidentu vyviazol, pri explózii však zomrelo 134 jeho armádnych kolegov.

Päť rokov vo vietnamskom zajatí

O tri mesiace neskôr sa vydal na svoju 23. misiu. Cieľom bol Hanoj. Jeho lietadlo však zasiahla jedna z rakiet vietnamských vojakov. McCainovi sa podarilo z padajúceho stroja vyskočiť, pri dopade do mora si však zlomil obe ruky a nohu. Skupinka civilistov ho vytiahla z vody, vojaci mu neskôr uštedrili ranu bajonetom. Zbedačeného vojaka previezli do väznice Hoa Lo, ktorého prezývali Hanojský Hilton.

Vietnamskí vojaci McCaina najprv odmietli ošetriť. Dlhé dni ho mučili. Lekára k nemu privolali až vo chvíli, keď zistili, že držia v zajatí syna vysoko postaveného amerického admirála. Zajatie McCaina bolo na predných stranách denníkov nielen v USA. 

V nemocnici strávil najmenej pol roka, príliš kvalitnej lekárskej starostlivosti sa mu nedostávalo. Schudol 23 kilogramov. Vietnamci ho previezli do väznice na okraji Hanoja, od decembra 1967 zdieľal celu s dvoma Američanmi. Tí neskôr vypovedali, že McCainovi nedávali veľkú nádej na prežitie.

McCain však z pazúrov smrti vyviazol. V marci 1968 ho umiestnili na samotku, kde strávil ďalšie dva roky. Zároveň v tejto dobe prejavil zmysel pre česť a veľkú odvahu. Jeho otec sa vtedy stal veliteľom amerických vojsk vo Vietname. Vietnamskí vojaci McCainovi ponúkli prednostné prepustenie. Tento krok by využili ako súčasť propagandy a zároveň by poukázali na to, že Amerika najprv pomáha prominentným vojnovým väzňom.

McCain prepustenie odmietol. Vyhlásil, že väzenie opustí až vo chvíli, keď na neho príde rad. Za odpor si vyslúžil pravidelné tresty od dozorcov. V zajatí bol päť a pol roka, celu opustil 14. marca 1973 spolu s ďalšími americkými vojakmi. Vojna na ňom zanechala nezmazateľné stopy. Až do konca života napríklad kvôli zraneniam nemohol zdvihnúť ruky nad hlavu. Zdravotné problémy mu znemožnili ďalšiu službu v armáde.

V povojnových rokoch stretol svoju druhú ženu Cindy Lou Hensleyovú, s ktorou sa oženil v máji 1980. Vtedy tiež definitívne opustil rady americkej armády. Krátko pracoval v oddelení pre styk s verejnosťou v malom pivovare, ktorý vlastnil jeho svokor.

Postupne si začal budovať kontakty v politickej sfére. Do funkcie v Snemovni reprezentantov bol prvýkrát zvolený v novembri 1982 v štáte Arizona. O dva roky neskôr mandát obhájil. V kampani veľa využíval svoju armádnu minulosť.

Z pivovaru do Senátu

Za pár rokov sa vypracoval na pomerne významnú osobnosť v rámci Republikánskej strany. Svojho času v očiach politológov predstavoval takzvanú novú pravicu. Bol veľkým zástancom politiky Ronalda Reagana. V roku 1986 bol zvolený ako senátor za štát Arizona. V Senáte i Snemovni reprezentantov si vybudoval povesť konzervatívneho politika, ktorý sa však nebál oprieť ani do republikánskej doktríny.

Priazeň voličov si získaval svojou otvorenosťou. Len výnimočne sa schovával za tradične neurčité politické vyjadrenia. Dlhodobo bojoval za obmedzenie financovania prezidentských kampaní a prísnejšiu legislatívu smerovanú na tabakový priemysel. Mandát v Senáte v priebehu rokov obhájil celkom päťkrát, naposledy v roku 2016.

Na sklonku storočia vstúpil bielovlasý McCain do ďalšej fázy svojej bohatej politickej kariéry. V republikánskych primárkach bol hlavným súperom Georgea W. Busha v boji o nomináciu do prezidentských volieb.

Celá rada republikánov oceňovala jeho priamočiaru rétoriku. McCain dlho držal so svojim rivalom krok, väz mu však zlomila prehra počas takzvaného volebného superutorka, kedy sa hlasuje v kľúčových štátoch. Na začiatku mája McCain odstúpil z kampane a oficiálne podporil Busha, ktorý sa stal neskôr prezidentom.

V auguste 2000 lekári McCainovi diagnostikovali rakovinu kože. Musel podstúpiť operáciu, po ktorej sa však rýchlo zotavil a vrátil sa do politického diania.

Už v lete nasledujúceho roka prešiel hlasovaním v snemovni reprezentantov jeho šesť rokov pripravovaný zákon o obmedzení financovania volebných kampaní, ktorý sa zameral najmä na takzvané neregulované "mäkké peniaze". Výdavky na kampaň práve kvôli týmto financiám mnohokrát rástli do astronomických rovín. Zákon neskôr schválil aj Senát.

Boj o Biely dom

V nasledujúcich rokoch podporil nasadenie amerických síl v Iraku, zároveň však kritizoval bojaschopnosť jednotiek. Lichotivo sa nevyjadroval ani k vtedajšiemu ministrovi obrany Donaldovi Rumsfeldovi. Pri obhajobe prezidentského mandátu opäť podporil Busha, a to aj napriek tomu, že nesúhlasil s celou radou jeho krokov. Otvorene ale bránil jeho demokratického soka v bitke o Biely dom Johna Kerryho, do ktorého sa Bush oprel kvôli jeho službe vo Vietname.

Chvíľa McCaina mala prísť v prezidentských voľbách v roku 2008. Po republikánskych primárkach sa stal oficiálnym kandidátom na prezidenta. "Teraz vstupujeme do najdôležitejšej časti kampane. Musíme presvedčiť Ameriku, že moje zvolenie za prezidenta je v najlepšom záujme USA," vyhlásil McCain po víťazstve v primárkach. Proti sebe však mal ťažkého súpera, demokrata Baracka Obamu.

McCain si za svoju prípadnú viceprezidentku zvolil guvernérku štátu Aljaška Sarah Palinovú. Tá mu podľa mnohých komentátorov McCaina svojím expresívnym a často nie príliš premysleným štýlom vyjadrovania skôr uškodila. Republikánsky prezidentský kandidát tak z volieb vyšiel ako porazený. V roku 2012 podporil Mitta Romneyho, ale Obama svoj prezidentský mandát s prehľadom obhájil.

Najkomplikovanejšie vzťahy však McCain mal so súčasným prezidentom USA Donaldom Trumpom. Ten sa do McCaina svojho času pustil kvôli jeho službe vo Vietname. "Stal sa hrdinom, pretože ho väznili. Ja mám radšej ľudí, ktorí sa nenechajú chytiť," vyhlásil pred dvoma rokmi Trump.

McCain ho zo začiatku v prezidentskej kampani aj napriek tomu podporil. Svoje slová vzal späť vo chvíli, keď bol Trump obvinený z obťažovania žien. Horkú pachuť zo zvolenia Trumpa McCain zahnal piatou obhajobou senátorského postu.

Rakovina a boj za Obamacare

Tento rok v lete McCain podstúpil odstránenie krvnej zrazeniny, ktorá sa mu vytvorila nad ľavým okom. Pri relatívne bežnom zákroku u neho lekári objavili takzvaný glioblastóm, veľmi agresívny nádor na mozgu.

Pacienti s týmto druhom ochorení prežívajú maximálne pol roka. McCain mal pred sebou prvé kolo chemoterapie. Politiky sa však odmietal vzdať a pár dní po zdrvujúcej diagnóze sa vrátil do Senátu bojovať proti zrušeniu Obamacare.

Práve pri tomto hlasovaní sa prejavila najväčšia McCanova prednosť. Nebál sa ísť proti prúdu, aj keď to znamenalo odmietnuť väčšinové stanoviská Republikánskej strany. "Myslím, že by sme v tomto smere mali spolupracovať, republikáni aj demokrati. Naše spory musia ísť bokom," vyhlásil pred jedným z hlasovaní o budúcnosti zdravotníckej reformy z pera Obamu.

Na sklonku novembra bol McCain opäť hospitalizovaný kvôli vedľajším účinkom liečby rakoviny. Odkázal, že sa teší na návrat do Senátu. Podľa jeho kolegov však bolo zrejmé, že nezlomný McCain stráca životnú energiu. Na jednej z posledných stretnutí republikánov vôbec nehovoril, čo pre neho bolo veľmi nezvyčajné. V americkej politike však za sebou nechal nezmazateľný odkaz.

01 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 02 - Modified: 2024-04-11 11:13:32 - Feat.: - Title: Vietnamská realitná magnátka dostala trest smrti za obrovský bankový podvod 03 - Modified: 2024-04-11 04:50:52 - Feat.: - Title: Vietnam chce do roku 2030 začať s výstavbou železničných tratí do Číny 04 - Modified: 2024-03-21 07:57:21 - Feat.: - Title: Vietnamský parlament odobril demisiu prezidenta Vo Van Thuonga 05 - Modified: 2024-03-20 12:12:51 - Feat.: - Title: Vietnamský prezident podal demisiu, v krajine pokračuje tvrdá protikorupčná kampaň
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:23