Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump nechcel oceniť zosnulého McCaina vo verejnom vyhlásení, píšu americké médiá

27.08.2018, 07:47
Autor:
ČTKČTK
Trump mal svojim poradcom oznámiť, že miesto oficiálneho vyhlásenia dáva prednosť krátkemu tweetu k úmrtiu jeho ostrého kritika.

Americký prezident Donald Trump odmietol oceniť život a pôsobenie zosnulého republikánskeho senátora Johna McCaina v oficiálnom vyhlásení Bieleho domu.

Píše o tom denník The Washington Post (WP) s odvolaním sa na súčasných aj bývalých poradcov v Bielom dome. Trump svojim poradcom oznámil, že miesto takého vyhlásenia dáva prednosť krátkemu tweetu k úmrtiu jeho ostrého kritika.

Trumpova hovorkyňa Sarah Sandersová a personálny šéf Bieleho domu John Kelly údajne presadzovali oficiálne uznanie McCaina, ktorého označili za hrdinu. Sandersová dokonca cez víkend pre Trumpa pripravila konečné znenie textu príslušného vyhlásenia. To však nakoniec zverejnené nebolo.

Trump tak iba na twitteri zverejnil krátku neosobné správu, v ktorom vyjadril sústrasť rodine senátora za štát Arizona.

McCain bol počas vojny vo Vietname vojnovým zajatcom a v roku 2008 neúspešne kandidoval v amerických prezidentských voľbách. Cez víkend potom prehral boj s agresívnou formou rakoviny mozgu. Bol jedným z najrešpektovanejších členov Kongresu a expert na zahraničnú, bezpečnostnú a obrannú politiku.

Bývalý hovorca Trumpovho právnického tímu Mark Corallo označil podľa WP Trumpovu reakciu na úmrtie McCaina za príšernú. Od amerického prezidenta sa podľa Coralla v takej chvíli očakáva, že bude hovoriť o skone ozajstného amerického hrdinu.

Trump pred časom okrem iného povedal, že McCain nie je žiadny vojnový hrdina a s odkazom na obdobie, ktoré senátor strávil v zajatí, uviedol, že má rád ľudí, ktorí sa do zajatia nedostali. Americká CNN s odvolaním sa na rodinných priateľov uviedla, že McCain nechcel Trumpa na svojom pohrebe.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:45