StoryEditor

Vláda odovzdáva, čo sa dá

03.04.2002, 00:00

Budapešť (Petr Morvay)
Vlády všetkých krajín sa snažia slávnostné odovzdanie významných stavieb načasovať na čo najtesnejšie obdobie pred parlamentnými voľbami, ktoré majú rozhodnúť o ich ďalšom osude. Umožňuje im to, aby boli stále v médiách, navyše, možno dúfať, že potenciálnych voličov podobná akcia presvedčí o tom, čo všetko pre nich tá-ktorá vláda urobila. Niekedy je však podobných akcií naraz veľa, potom môžu mať opačný účinok
V Maďarsku sa o niekoľko dní uskutoční prvé kolo parlamentných volieb a odovzdávanie všetkého možného je významnou súčasťou dravej volebnej kampane vládnuceho Zväzu mladých demokratov (FIDESZ). Mnohé z týchto akcií pritom vyvolávajú údiv, najmä keď je načasovanie akcie zrejmé. Platí to, napríklad, aj pre hlavnú udalosť marca, slávnostné otvorenie novej budovy Maďarského národného divadla, postavenej v rekordnom čase, za pätnásť mesiacov. Aby sa to stihlo do volieb, budova divadla dnes stojí uprostred dosť neupraveného terénu, ktorý nesie stopy nedávnych stavebných prác. Podobne v nedokončenom stave otvoril premiér Viktor Orbán múzeum pod názvom Dom teroru, ktoré má za úlohu predstaviť hrôzy fašistického a komunistického teroru od roku 1944 až do pádu komunistickej moci.
FIDESZ má však smolu, pretože okrem už spomenutých významných stavieb sa ich v priebehu jeho vlády dokončilo málo. Napriek vládnym sľubom sa, napríklad, počas štvorročnej vlády FIDESZ-u nepodarilo dokončiť jediný kilometer novej diaľnice, tak aspoň slávnostne odovzdali zrekonštruovaný úsek starej diaľnice M7, ktorá spája hlavné mesto s Balatonom. Podobne odovzdal tento víkend premiér Viktor Orbán v prítomnosti prezidenta a ministra kultúry zrekonštruovanú budovu Národného kina Uránia, v ktorej pri tejto príležitosti premietli sfilmovanú verziu maďarskej národnej opery Bán Bánk. Vládnym predstaviteľom pri týchto akciách nadšene asistujú verejnoprávne médiá, ktoré sú pod kontrolou FIDESZ-u a všetky podobné udalosti prinášajú ako najdôležitejšiu správu dňa. Dokonca ich často pre istotu pod rôznymi zámienkami aj opakujú. Niekoľkohodinová slávnostná premiéra z Národného divadla aj s prejavmi bola na želanie premiéra v priamom prenose súčasne na všetkých kanáloch verejnoprávnej televízie.
Vznikajú však aj čudnejšie prípady, napríklad keď vládni predstavitelia slávnostne odovzdávajú stavbu, ktorá už niekedy v minulosti bola odovzdaná a dnes je v nej "živá" prevádzka alebo veľké obchodné centrum Zala Plaza v Zalaegerszege, alebo fabriku americkej firmy National lnstruments v Debrecíne, ktorá vyrába od októbra minulého roka, aj keď ju Orbán slávnostne odovzdal tiež až minulý týždeň. Minister dopravy János Fónagy, ktorý je v oblasti odovzdávania vôbec najaktívnejší, v rovnakom čase s niekoľkomesačným oneskorením slávnostne otvoril novú budapeštiansku autobusovú stanicu Népliget.
Vláda navyše podľa opozície za posledný mesiac pred voľbami odhalila 46 základných kameňov nových ciest a diaľnic, vrátane tých, pri ktorých zatiaľ nie je určená ani ich budúca trasa. "Položili toľko základných kameňov, že sa archeológovia o sto rokov zbláznia" -- hodnotí túto činnosť predseda opozičných Slobodných demokratov Gábor Kuncze, ktorého strana, naopak, v rámci svojej kampane prestrihla neexistujúcu pásku na neexistujúcom úseku diaľnice M7. Ten mal byť podľa opozície už dávno v prevádzke.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:36