Reuters
StoryEditor

Z Trumpa sa stáva prezident non grata. Odmietajú ho na pohreboch aj ďalších akciách

30.08.2018, 11:23
Nechcený bol za posledný rok na dvoch pohreboch a niekoľkých akciách.

Z amerického prezidenta Donalda Trumpa sa postupne stáva persona non grata. Nechcený bol za posledný rok na dvoch pohreboch a niekoľkých akciách. Trumpa tiež odmietlo niekoľko športových tímov, ktoré mali tradične po víťaznej sezóne navštíviť Biely dom.

Až bude počas tohto týždňa spomienka za amerického senátora a dvojnásobného kandidáta na prezidenta USA Johna McCaina počas pohrebných a spomienkových ceremónií v Arizone a Washingtone D.C., mnoho ľudí sa bude môcť pokloniť hrdinovi vietnamskej vojny a vzdať mu hold. Nie však súčasný prezident Donald Trump.

Žiadal si to pred smrťou samotný senátor. Naopak si prial, aby na jeho pohrebe prehovorili Barack Obama a George W. Bush, dvaja muži, ktorí ho porazili v boji o Biely dom.

Po smrti McCaina si navyše prezident Trump vyslúžil kritiku aj za to, že jeho zamestnanci vyvesili americkú vlajku na pol žrde na ďaleko kratšiu dobu, než býva zvykom. Vlajky bývajú stiahnuté tradične až do pohrebu dotyčného.

Odmietli ho aj športovci

Senátorov pohreb je len posledný z podujatí, na ktorých bol súčasný prezident "nechcený", alebo na ktorých zrušil svoju účasť, pretože inak by sa jej nezúčastnili ďalší hostia. Počas tohto roka bol podľa denníka Washington Post ticho odmietnutý aj pri ďalšej pietnej akcii, pohrebe bývalej prvej dámy Barbary Bushovej.

Svoju účasť Trump zrušil napríklad na každoročnom odovzdávaní cien Kennedy Center Honors po tlaku väčšiny oceňovaných, ktorí hrozili, že sa inak akcie nezúčastnia. Stretnutie s Trumpom si počas uplynulého roka odpustili aj dva športové tímy. Hráči americkej futbalovej ligy NFL aj basketbalovej NBA, ktorí tradične po víťaznej sezóne navštívi prezidenta a Biely dom, stretnutie odmietli.

Britské médiá tiež v júli tohto roku upozornili na podivný fakt, že sa počas Trumpovej návštevy Veľkej Británie prezident stretol iba s kráľovnou a nie s ostatnými členmi kráľovskej rodiny, ako tomu bolo napríklad u prezidenta Obamu.

Zmenil pravidlá

"Nehovoríme tu o situácii, že prezident ide usporiadať míting do štátu, ktorý ho nevolil," uviedol historik a odborník na prezidentmi USA Tim Naftali. "Hovoríme o prezidentovi, ktorý ani nemôže ísť na akciu, kam bývajú prezidenti bežne pozvaní."

Podľa Naftaliho ide o zásadný problém, ktorý mení samotné prezidentovanie. "Na druhú stranu chápem, že nie je pozývaný. Zmenil úlohu prezidenta v spoločnosti takým spôsobom, ako si žiadny z jeho predchodcov nedovolil," dodal Naftali s tým, že si Trump "nikdy nepripustil fakt, že je hlavou štátu."

Nie je prvý

Súčasný prezident USA však nie je prvým mužom v Bielom dome, ktorý sa nezúčastní dôležitého pohrebu. V šesťdesiatych rokoch napríklad Lyndon B. Johnson nedorazil na pohreb Martina Luthera Kinga a namiesto neho sa piety zúčastnil jeho vtedajší viceprezident Humphrey. Dôvodom vraj boli bezpečnostné opatrenia.

Podobnú kritiku si vyslúžil aj prezident Barack Obama. Jeho absencia na pohrebe sudcu najvyššieho súdu Antonina Scalia vyvolala kritiku, hoci sa väčšina amerických prezidentov takýchto akcií nezúčastnila.

Aj napriek tomu je neobvyklé, že by sa americký prezident nezúčastnil pohrebov dôležitých osobností. Jediné prípady odmietnutia účasti bývajú zo strany prezidenta v snahe nenarušiť priebeh ceremónie prílišnými bezpečnostnými opatreniami, alebo kvôli účasti na inej udalosti.

01 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 02 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 03 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie 04 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 05 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 15:44