Sebastian KurzReuters
StoryEditor

Poslanca rakúskej vládnej strany vyhodili z klubu. Dôvodom bola sexistická poznámka

03.09.2018, 20:42
Autor:
ČTKČTK
Efghani Dönmez sa na sociálnej sieti obul do nemeckej političky.

Rakúska ľudová strana (ÖVP) dnes zo svojej parlamentnej frakcie vylúčila poslanca, ktorý na Twitteri zverejnil podľa mnohých sexistický komentár na adresu nemeckej političky.

V reakcii na otázku jedného z užívateľov, ako sa sociálna demokratka Sawsan Chebliová mohla dostať do svojej funkcie, Efghani Dönmez uviedol, že sa mu odpovede možno dostane pri pohľade na jej kolená.

Myslel to inak

Vylúčený poslanec sa obvineniu zo sexizmu bráni a tvrdí, že poznámku "myslel inak". Kritizovať chcel vraj nadbiehanie nemeckej sociálnej demokracie (SPD) islamistom.

Rakúsky kancelár a predseda ÖVP Sebastian Kurz a predseda parlamentnej frakcie ľudovcov August Wöginger dnes v spoločnom vyhlásení uviedli, že sexistické a urážlivé výstrelky nie sú prijateľné. "Preto bol Efghani Dönmez z parlamentného klubu ÖVP vylúčený," napísali.

Zároveň vyjadrili poľutovanie, že museli k tomuto kroku pristúpiť, pretože si podľa svojich slov poslanca vážia "ako bojovníka proti politickému islamu".

Pozri na kolená

"Pozri sa na jej kolená, možno tam nájdeš odpoveď," odpovedal 41-ročný rakúsky poslanec tureckého pôvodu v sobotu na otázku jedného z užívateľov Twitteru, ako sa dostala Chebliová do svojej funkcie. Politička nemeckej SPD na berlínskej radnici pracuje ako tajomníčka pre otázky občianskej angažovanosti.

Dönmezova poznámka vyvolala cez víkend vlnu kritiky, ktorá sa objavovala rovnako ako jeho príspevok predovšetkým na sociálnych sieťach. Podľa mnohých používateľov chcel poslanec naznačiť, že sa Chebliová do funkcie dostala vďaka sexu s vplyvnými mužmi.

Výzvy na odstúpenie

V komentári zverejnenom dnes v denníku Süddeutsche Zeitung vyzvala však rakúskeho ľudovca, aby zvážil, či sa nevzdá svojho mandátu, aj nemecká ministerka spravodlivosti Katarina Barleyová.

Jeho výroky označila za "odpudivé a sexistické". "Takéto hanobenie zo strany voleného poslanca nesmie zostať bez následkov," dodala stranícka kolegyňa Chebliovej.

Ospravedlnil sa

Už v nedeľu sa Dönmez za svoj komentár ospravedlnil. "Na základe diskusie, ktorú môj príspevok vyvolal, spätne vidím, že som pani Chebliovú ponížil. Bola to chvíľka slabosti, bolo to odo mňa absolútne chybné a úprimne sa za to ospravedlňujem všetkým, ktorých to urazilo," uviedol. Napriek ospravedlneniu bol dnes ale z klubu ľudovcov vylúčený.

V rozhovore poskytnutom denníku Österreich však Dönmez poprel, že by jeho komentár bol sexistický. Myslel ho vraj úplne inak. "Išlo mi o to, aby som ukázal, že SPD naťahuje islamistom červený koberec a to nie postojačky, ale na kolenách. So sexizmom tento tweet nemal nič spoločné," dodal.

Už skôr na Twitteri kritizoval Chebliovú kvôli tomu, že údajne svojou politikou "priamo a nepriamo podporuje reakčné moslimské spolky".

Denníku Kurier dnes Dönmez povedal, že chce naďalej zostať nezávislým poslancom a svojho mandátu, ktorý získal po voľbách vlani na jeseň, sa vzdať nemieni.

01 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 02 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 03 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 04 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 05 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 02:48