Reuters
StoryEditor

Na koncert proti rasizmu v nemeckom Chemnitzi prišlo 65-tisíc ľudí

04.09.2018, 07:15
Autor:
TASRTASR
Na koncerte vystúpili popredné nemecké kapely, aby vyjadrili jednoznačný odpor proti rasizmu a xenofóbii.

Najmenej 65-tisíc ľudí prišlo v pondelok večer na koncert proti rasizmu, xenofóbii a násiliu vo východonemeckom meste Chemnitz, ktoré bolo v uplynulom týždni dejiskom protestov namierených proti cudzincom i protidemonštrácií. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Podujatie pod heslom "Nás je viac" sa začalo minútou ticha za 35-ročného Nemca, ktorého 26. augusta dobodali v Chemnitzi na smrť dvaja muži blízkovýchodného pôvodu. Polícia zatkla v tomto prípade Iračana a Sýrčana. Násilná smrť Nemca vyvolala v meste vlnu protestov a výtržností.

Na koncerte vystúpili popredné nemecké kapely, aby vyjadrili jednoznačný odpor proti rasizmu a xenofóbii.

Medzi vystupujúcimi na bezplatnom koncerte pod otvoreným nebom sa objavili známe tváre nemeckej punkovej scény - skupiny Die Toten Hosen a Feine Sahne Fischfilet -, ako aj miestna rocková kapela Kraftklub.

"Nie sme naivní. Nepodliehame ilúzii, že sa urobí jeden koncert a svet bude zachránený," povedal na úvod akcie spevák poslednej menovanej skupiny Felix Brummer. Niekedy je však podľa neho "dôležité ukázať, že nie sme sami".

Polícia v súvislosti s koncertom nezaznamenala v jeho prvých hodinách žiadne incidenty.

Predstavitelia mesta stanovili počet účastníkov koncertu na 65-tisíc. Podľa speváka Campina zo skupiny Die Toten Hosen bolo návštevníkov 70-tisíc.

Úrady v Chemnitzi pred pondelkovým podujatím zakázali zhromaždenia proticudzineckého a protimoslimského združenia Pegida či pravicovo-populistického hnutia Pro Chemnitz, čo odôvodnili tým, že nárokované priestranstvá sú už obsadené.
Hnev v určitých vrstvách mestského obyvateľstva vyvolali neoverené fámy o útoku - napríklad tá, že obeť bránila jednu Nemku pred útočníkmi. Fámu však medzitým úrady vyvrátili.

Nálady proti migrantom a cudzincom v Nemecku silnejú od roku 2015, keď kancelárka Angela Merkelová rozhodla o otvorení hraníc pre tisíce migrantov.

01 - Modified: 2024-04-17 10:18:27 - Feat.: - Title: Jonas Brothers presúvajú turné, vystúpiť mali v Prahe aj Viedni. Uviedli chabý dôvod, ľudia sa búria a chcú vrátiť peniaze 02 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 03 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 04 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 05 - Modified: 2024-04-18 09:39:22 - Feat.: - Title: Zaži vedecko-hudobný festival, ktorý nemá obdobu. Laureáti Nobelovej ceny a významné osobnosti sa stretnú už onedlho v Bratislave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:43