TASR/AP
StoryEditor

Babiš sa na Merkelovú prichystal, fungovanie únie chce prirovnať k známej rozprávke

05.09.2018, 10:08
Autor:
chochoČTKČTK
Medzi hlavné témy stretnutia s nemeckou kancelárkou bude patriť aktuálna situácia v migrácii, budúcnosť EÚ a voľby do europarlamentu.

Najbohatší Slovák Andrej Babiš dnes odlieta na prvú oficiálnu návštevu Nemecka vo funkcii českého premiéra. V Berlíne ho prijme kancelárka Angela Merkelová a stretne sa tiež so šéfom parlamentu a svojím niekdajším náprotivkom z doby, kedy bol ministrom financií, Wolfgangom Schäublem.

Šéfka nemeckej vlády Babiša prijme s vojenskými poctami v berlínskom kancelárstve krátko popoludní. Následné zhruba hodinové rokovanie sa má týkať predovšetkým európskych otázok a vzťahov medzi EÚ a USA, migrácie alebo bilaterálnych vzťahov.

"Medzi hlavné témy stretnutia s nemeckou kancelárkou bude patriť aktuálna situácia v migrácii, budúcnosť EÚ a voľby do Európskeho parlamentu. Český premiér bude s nemeckou kancelárkou riešiť tiež podobu budúceho rozpočtu EÚ a odchod Veľkej Británie z Európskej únie," uviedla ku schôdzke pred pár dňami hovorkyňa českej vlády Petra Doležalová.

Práve k téme migrácie má Babiš podľa českých Hospodářskych novín pripravený netradičný príklad. Merkelovej chce podľa denníka známou francúzskou rozprávkou o Galoch Asterixovi a Obelixovi ukázať, ako by mala fungovať Únia. Čo v poňatí českého premiéra znamená úzko spolupracujúce spoločenstvo, ktoré žije za opevnenými hranicami. Denník sa odvoláva na podklady Babiša, ktoré má k dispozícii.

V rámci bilaterálnych tém sa Babiš a Merkelová zamerajú predovšetkým na dopravnú infraštruktúru, hospodársku spoluprácu a spoluprácu v oblasti vedy, výskumu a inovácií a tiež digitalizácie.

Okrem schôdzok s poprednými nemeckými politikmi bude Babiš hovoriť aj so zástupcami tunajších think-thankov a položí veniec pri pamätníku berlínskeho múru. V podvečer odletí späť do Česka.

01 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní 02 - Modified: 2024-02-14 18:33:00 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér 03 - Modified: 2024-02-14 17:46:24 - Feat.: - Title: Mám radosť, reagoval na oslobodzujúci rozsudok Babiš 04 - Modified: 2024-02-14 15:12:38 - Feat.: - Title: Súd opäť oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo 05 - Modified: 2024-02-14 12:40:13 - Feat.: - Title: Čapí hnízdo bolo existenčne závislé od Agrofertu, povedal súdu znalec
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:33