Reuters
StoryEditor

Rozmach čínskej armády. Buduje základňu v Afganistane, v Pacifiku ohrozuje Američanov

09.09.2018, 00:00
Autor:
mhmh
Čína tvrdí, že v Afganistane nebude žiadny jej vojak.

Čína stavia v Afganistane vojenskú základňu vysoko na severe v horách v oblasti tzv. Vachánskeho koridoru. Chce tak pomôcť bojovať afganským zložkám, oznámila minulý týždeň afganská ambasáda v Pekingu. Rozmach čínskej armády však zaznamenali aj USA v Pacifiku.

"Na afganskej pôde však nebude žiadny čínsky vojenský personál," uviedlo veľvyslanectvo vo vyjadrení pre South China Morning Post. Afganistan si vraj váži čínskej pomoci a ich vojenské zložky spolupracujú na bližšie nešpecifikovanej akcii.

Podľa zdrojov čínskeho denníka by malo vo Vachánskom koridore, 350 kilometrov dlhom páse oddeľujúcom Pakistan od Tadžikistanu, vzniknúť tréningové centrum pre afganské vojenské jednotky. Výstavbu aj financovanie bude sprostredkovávať čínska strana.

Napriek tvrdeniu afganskej ambasády však niektoré zdroje uvádzajú, že Čínska ľudová republika vyšle do tábora vojakov, akonáhle bude vybudovaný. Takéto tvrdenia však poprela aj hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia Hua Čchun-jing.

Vojenský rozmach

Afganistan sa stáva čím ďalej viac dôležitým pre bezpečnosť ČĽR a je súčasťou plánu obnovenej Hodvábnej cesty známej pod názvom Iniciatíva Belt and Road (Pás a cesta).

V jej rámci vybudovali Číňania i novú základňu v Džibutsku, ktorá sa nachádza v pre USA nepríjemnej blízkosti od americkej základne.

Základňa v Džibutsku má dohliadať na bezpečnosť "cesty", teda trasy čínskych lodí cez Indický oceán do Európy. Základňa v Afganistane však má mať inú úlohu. Podľa zdrojov z armády budú jednotky dohliadať na región Sin-ťiang, ktorý Peking vníma ako hlavný zdroj troch síl - separatizmu, terorizmu a extrémizmu.

Rast námorníctva

Čínska armáda však expanduje aj v rade iných miest. Jej námorníctvo podľa amerického denníka The New York Times už predstihlo USA v počte lodí i ponoriek. Síce zatiaľ nedosahujú rovnakej kvality, ale v otvorenom konflikte by podľa amerického velenia boli rovnocennou konkurenciou.

"Čína je v súčasnosti schopná mať pod kontrolou Juhočínske more vo všetkých možných scenároch, ak nepôjde do priameho vojenského konfliktu so Spojenými štátmi," uviedol pri schvaľovacom procese v senáte USA nový šéf indo-pacifického veliteľstva amerického námorníctva admirál Philip S. Davidson. "Nie je isté, že by USA vyhrali potenciálny budúci konflikt s Čínou," dodal.

Podobný pokrok dosiahla Čína podľa amerických spravodajcov aj v oblasti vývoja a výroby rakiet krátkeho aj dlhého doletu. Najväčšiu obavu majú USA z vysokorýchlostných balistických striel DF-26, ktoré boli vytvorené k zásahu pohybujúcich sa lodí.

"Tieto rakety sú zásadnou hrozbou pre americké velenie, pretože ich zneškodnenie by vyžadovalo zásah hlboko na čínskom území, čo by viedlo k jasnej eskalácii problému," informoval denník The New York Times.

01 - Modified: 2024-04-19 10:18:16 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 05 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:22