Reuters
StoryEditor

V Grécku sa demonštrovalo proti názvu Macedónska. Polícia použila slzný plyn

08.09.2018, 20:05
Autor:
ČTKČTK
Skupina demonštrantov sa podľa agentúry Reuters od davu odtrhla a začala na políciu hádzať kamene, bezpečnostné zložky reagovali použitím slzného plynu.

Grécka polícia dnes proti demonštrantom v Solúne na severe krajiny použila slzný plyn. Demonštrácia proti dohode o zmene názvu Macedónsko začala pred očakávaným prejavom premiéra Alexisa Tsiprasa a zúčastnilo sa jej podľa polície zhruba 15-tisíc ľudí.

Informovala o tom grécka štátna televízia. Demonštrácie v druhom najväčšom meste Grécka bola zvolaná na protest proti dohode medzi Skopje a Aténami, ktorá rieši spor o názve bývalej juhoslovanskej republiky kompromisom Republika Severné Macedónsko.

Televízia odvysielala zábery, na ktorých poriadková polícia vyháňala demonštrantov z okolia bezpečnostných bariér pri komplexe, kde sa koná každoročný medzinárodný veľtrh obchodu, na ktorom mal prehovoriť premiér.

Skupina demonštrantov sa podľa agentúry Reuters od davu odtrhla a začala na políciu hádzať kamene, bezpečnostné zložky reagovali použitím slzného plynu.

Macedónsko-grécku dohodu o zmene názvu Macedónska už napriek vetu, ktoré v záležitosti využil macedónsky prezident Dorge Ivanov, schválil macedónsky parlament.

Konečné slovo však majú mať pri schvaľovaní dohody macedónski občania v referende, ktoré sa bude konať 30. septembra. Voliči v ňom budú odpovedať na otázku, či si želajú členstvo v EÚ a NATO a či súhlasia s Macedónsko-gréckou dohodou, teda zmenou názvu štátu na Republika Severné Macedónsko.

Názov Macedónsko Skopje prijalo po rozpade Juhoslávie v roku 1991, čím vyvolalo mnohoročný spor s Gréckom.

Gréci totiž považujú súčasný názov susednej krajiny za zásah do svojej suverenity a za skrytý územný nárok na rovnomennú grécku provinciu. V medzinárodnom styku, vrátane OSN, sa teraz používa názov Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko (FYROM).

Proti dohode sa stavia nielen väčšina opozičných strán, ale aj koaličný partner Tsiprasovej formácie Syriza, strana Nezávislí Gréci. S dohodou nie je spokojná ani značná časť ako macedónskej, tak gréckej verejnosti.

01 - Modified: 2024-04-24 21:48:19 - Feat.: - Title: Krajne pravicová strana Sparťania nesmie kandidovať v eurovoľbách v Grécku 02 - Modified: 2024-04-24 12:56:02 - Feat.: - Title: Grécky poslanec mal udrieť svojho kolegu, bol suspendovaný. Predseda parlamentu chce podať trestné oznámenie 03 - Modified: 2024-04-23 19:41:38 - Feat.: - Title: Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom, viditeľnosť je obmedzená 04 - Modified: 2024-04-23 18:30:25 - Feat.: - Title: Obnova Grécka po ničivých povodniach bude stáť viac ako tri miliardy eur 05 - Modified: 2024-04-23 10:33:12 - Feat.: - Title: Grécko plánuje splatiť krajinám eurozóny tento rok miliardy eur. Chce sa udržať v investičnom pásme
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:26