TASR/AP
StoryEditor

Moskva pozná Rusov označených za útočníkov na Skripaľa. Nie sú to zločinci, tvrdí Putin

12.09.2018, 09:35
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident na diaľku oboch údajných atentátnikov vyzval, aby predstúpili pred novinárov.

Dvoch Rusov, ktorých britskí vyšetrovatelia označili za páchateľov marcového útoku na dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru, ruské úrady poznajú, sú to civilisti a nie sú to zločinci.

Putin: Vieme, čo sú to za ľudia 

Na tlačovej konferencii vo Vladivostoku to dnes povedal ruský prezident Vladimir Putin. Dúfa, že obaja muži prehovoria s novinármi.

Londýn za páchateľov útoku na Skripaľovcov označil údajných agentov ruskej vojenskej rozviedky Alexandra Petrova a Ruslana Boširova.

"Samozrejme, že sme sa pozreli na to, čo sú to za ľudia, a vieme, kto sú. Našli sme ich," povedal dnes Putin novinárom. "Uisťujem vás, že nič zvláštneho alebo kriminálneho v tom nie je," dodal.

Výzva na verejné vystúpenie

Ruský prezident na diaľku oboch údajných atentátnikov vyzval, aby predstúpili pred novinárov. "Chcem sa na nich obrátiť, aby nás dnes počuli. Nech sa niekam dostavia, predstúpia pred médiá. Dúfam, že objavia prehovoria," vyhlásil Putin.

Skripaľ a jeho dcéra Julija boli v juhoanglickom meste Salisbury 4. marca otrávení nervovo paralytickou látkou novičok. Obaja strávili dlhé týždne v nemocnici, ale nakoniec útok nervovou látkou prežili.

V júli však zomrela Britka Dawn Sturgessová, ktorá s látkou novičok prišla rovnako do styku.

Londýn z útoku na Skripaľovcov obvinil Rusko. Podľa premiérky Mayovej išlo o operáciu schválenú na najvyšších miestach ruského štátu. Moskva akýkoľvek podiel na otrave odmieta, podľa nej chýbajú dôkazy.

Po britskom obvinení na adresu Petrova a Boširova sa v ruských médiách objavili rozporuplné informácie. Šéf zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu Sergej Kosačov povedal, že nejde o ruských občanov, ale o britských hercov.

Ruský server Fontanka informoval, že človek menom Alexander Petrov bol na zozname zamestnancov štátneho podniku Mikrogen, ktorý sa zaoberá výskumom a vývojom imunologických preparátov. Podľa štátnej televízie RT však ide len o zhodu mien. Ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že zverejnené mená ani fotografie podozrivých mu nič nehovoria.

Pozrite si archívny rozhovor v HNtelevízii o situácii v Rusku s Alexandrom Dulebom z marca tohto roka: 

01 - Modified: 2024-04-21 11:49:04 - Feat.: - Title: Navaľná: Putin je nevypočítateľný, môže použiť jadrové zbrane 02 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 17:40