Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker považuje ochranu dát za jednu z top priorít.Reuters
StoryEditor

Brusel chce, aby internetové firmy mazali teroristickú propagandu do hodiny

12.09.2018, 10:09
Autor:
ČTKČTK
Zámer dnes v prejave pred Európskym parlamentom oznámil predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Internetové firmy ako Google či Facebook by mali mať v EÚ povinnosť do hodiny zmazať zo svojich platforiem teroristickú propagandu, navrhuje Európska komisia.

Zámer dnes v prejave pred Európskym parlamentom oznámil predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Komisia tiež navrhuje rozšíriť právomoci vznikajúcej Európskej prokuratúry tak, aby sa mohla zaoberať teroristickou problematikou.

"Musíme byť schopní stíhať teroristov aj cez hranice. Terorizmus hranice neuznáva," upozornil Juncker. Nové opatrenia podľa neho umožnia tiež efektívnejšie zasahovať proti praniu špinavých peňazí.

Súčasťou návrhu, s ktorým by komisia mala prísť ešte dnes, je tiež jasná definícia toho, čo to vlastne teroristický obsah je. Ide napríklad o výzvy na páchanie teroristických útokov či dokonca návody na to, ako ho podniknúť, ale aj propagácia aktivít teroristickej skupiny.

Návrh, ktorým sa budú zaoberať členské štáty aj europarlament, obsahuje aj poistky pre situácie, kedy bude nejaký obsah odstránený neoprávnene.

Členské štáty by podľa názoru komisie mali nastaviť dostatočné pokuty, ak firma žiadosti polície alebo prokurátora o zmazanie teroristického obsahu zodpovedajúcim spôsobom nevyhovie. Ak sa to bude stávať opakovane, mohla by pokuta dosiahnuť až štyri percentá celosvetového obratu internetovej firmy, navrhuje komisia.

Brusel tiež navrhuje, aby sa terorizmom mohol zaoberať vznikajúci úrad európskeho prokurátora, teraz zameraný predovšetkým na poškodzovanie finančných záujmov EÚ a cezhraničné daňové podvody. EPPO by podľa návrhu riadil a koordinoval vyšetrovanie terorizmu, ktoré sa dotkne viac štátov EÚ a teda aj niekoľkých rôznych policajných agentúr.

01 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 02 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 03 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 04 - Modified: 2024-04-15 12:40:07 - Feat.: - Title: Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti 05 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:16