TASR/AP
StoryEditor

Rusi podozriví z otravy Skripaľa prehovorili. Tvrdia, že do Salisbury prišli len ako turisti

13.09.2018, 12:53
Autor:
ČTKČTK
Alexandr Petrov a Ruslan Boširov poskytli rozhovor pre štátnu televíziu RT.

Dvaja Rusi s rovnakými menami ako muži, ktorých britské úrady obvinili z útoku na dvojitého tajného agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v Salisbury, tvrdia, že s týmto zločinom nemajú nič spoločné, hoci potvrdili, že v marci toto mesto navštívili ako turisti. Uviedli to v rozhovore, ktorý odvysielala ruská televízna stanica RT.

Muži potvrdili, že na fotografiách sú oni

Britská vláda dala v prvej reakcii najavo, že je presvedčená o ich vine, a rozhovor označila za "zahmlievanie a lži".

Britskí prokurátori minulý týždeň identifikovali dvoch podozrivých z uvedeného zločinu, ktorí boli v čase útoku v Salisbury pod menami Alexander Petrov a Ruslan Boširov.

Obaja sú podľa Londýna agentmi ruskej vojenskej rozviedky GRU a v marci Skripaľa a jeho dcéru otrávili bojovou nervovoparalytickou látkou novičok. V rozhovore s RT Petrov a Boširov popreli, že by pracovali pre GRU.

"Vláda si je istá, že títo muži sú dôstojníci ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU, ktorí v uliciach našej krajiny použili nesmierne toxickú, ilegálnu chemickú zbraň," oznámila hovorkyňa britskej vlády. "Opakovane sme vyzvali Rusko, aby vysvetlilo, čo sa v marci v Salisbury stalo. Dnes, ako sme práve videli, odpovedali zahmlievaním a klamaním," dodala.

Obaja muži potvrdili, že na fotografiách, ktoré britské úrady zverejnili, sú skutočne oni. Vyhlásili, že do Salisbury išli ako turisti na odporúčanie svojich priateľov. V meste sa zdržali len krátko kvôli zlému počasiu, ktoré im zabránilo navštíviť všetky zaujímavé miesta, ako vraj pôvodne chceli. "Neboli sme v Salisbury dlhšie ako hodinu kvôli časovému odstupu medzi vlakmi," povedal Boširov.

Petrov pripustil, že sa v meste mohli priblížiť ku Skripalovu domu, zatiaľ čo Boširov na otázku šéfredaktorky RT Margarity Simoňjanové, ktorá rozhovor viedla, zareagoval protiotázkou, či ona vie, kde ten dom je, a dodal, že on nie.

Petrov: "Rozhodli sme sa tú vec dokončiť"

Muži uviedli, že do Londýna prileteli 2. marca v čase, keď v Anglicku panovali dopravné problémy kvôli veľkej snehovej nádielke. Ďalší deň odišli do Salisbury pozrieť sa na historické miesta Stonehenge a Old Sarum, ale "nemohli sme kvôli zlým podmienkam, ktoré vtedy boli. Mesto bolo pokryté snehovou kašou, boli sme celí premočení, sadli sme na najbližší vlak a vrátili sa (do Londýna)."

"4. marca sme sa (do Salisbury) vrátili, hlavne pretože sa v Londýne všetko roztopilo, bolo teplé a slnečné počasie. Konkrétne sme sa išli pozrieť na Old Sarum a na katedrálu a rozhodli sme sa tú vec dokončiť 4. marca," povedal Petrov .

Na to Simoňjanová zareagovala otázkou: "Dokončiť tú vec. To je aká vec?"

"Pozrieť na tú preslávenú katedrálu, zájsť na Old Sarum," doplnil Petrova pohotovo Boširov.

Pokiaľ ide o fľaštičku s parfumom, ktorá podľa britských vyšetrovateľov obsahovala novičok, Boširov ironicky odmietol, že by niečo také pri seba mali. "Nie je hlúpe, aby normálni muži pri sebe mali ženský parfum? Colníci preverujú všetko, asi by sa pýtali, prečo majú muži vo svojej batožine ženský parfum. Nie, nemali sme to," odpovedal Boširov na otázku šéfredaktorky RT Margarity Simonjanové, ktorá s nimi rozhovor viedla.

Muži sa vyhli odpovedi na otázku novinárky, čo ich spája, keď všade na fotografiách sú spolu a píše sa, kde všade spolu boli. "Nebudeme vstupovať do súkromného, osobného života. My sme prišli za vami požiadať o ochranu," povedal Boširov.

S Petrovom potom uviedli, že po mediálnym víre, v ktorom sa ocitli, sa teraz cítia stratení a majú obavy o seba, o svojich blízkych a priateľov. Okrem iného tiež povedali, že očakávajú ospravedlnenie od britských úradov, ktoré ich podľa nich krivo obvinili.

Obaja potom oznámili, že podnikajú v oblasti produktov určených pre športovcov a pre správnu výživu. Toto podnikanie bolo tiež cieľom väčšiny ich ciest do zahraničia, ale nie všetkých.

V HNtelevízii si pozrite archívny rozhovor o situácii v Rusku s Alexandrom Dulebom z marca tohto roka:

01 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 02 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 03 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 04 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 05 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:35