Reuters
StoryEditor

"Trasa hurikánu nemá obdobu." Florence môže v USA spôsobiť ohromné ​​záplavy

13.09.2018, 13:03
Autor:
mhmhČTKČTK
Podľa predpovedí udrie Florence na pobreží Severnej a Južnej Karolíny v piatok popoludní.

Bude to jeden z najsilnejších hurikánov, ktorý kedy zasiahol územie Severnej a Južnej Karolíny. Hurikán Florence, ktorý sa blíži k východnému pobrežiu USA, zasiahne až k Washingtonu D.C. Podľa odborníkov nemá obdobu a budúce škody odhadujú na 30 miliárd dolárov.

"Trasa, ktorú sleduje hurikán Florence, nemá obdobu. Prvýkrát bola lokalizovaná severnejšie v Atlantiku, než ktorákoľvek iná búrka, ktorá následne zasiahla Severnú a Južnú Karolínu. Naše predpovede sú tým pádom tiež bezprecedentné. Väčšina búrok sa presúva viac na sever, ale Florence sa pravdepodobne zdrží v regióne a prinesie pravdepodobne ohromné ​​záplavy," uviedol viceprezident spoločnosti AccuWeather Marshall Moss pre médiá.

Podľa predpovedí udrie Florence na pobreží Severnej a Južnej Karolíny v piatok popoludní. Teraz sa pohybuje na úrovni hurikánu kategórie 3, zrejme však zase zosilnie. V súčasnosti je však slabší ako minuloročné hurikány Maria a Irma, ktoré zasiahli juhovýchod USA.

Nie vietor spôsobí najväčšie škody

Maria a Irma však patrili medzi historicky najsilnejšie hurikány, ktorých rýchlosť vetra bola 280 km/h respektíve 285 km/h. Rýchlosť vetra hurikánu Florence sa zatiaľ pohybuje okolo 215 km/h.

Doteraz pobrežia Severnej a Južnej Karolíny nikdy nezasiahol hurikán kategórie 5. S rovnako silnými búrkami, ako je hurikán Florence, sa museli Karolíny potýkať naposledy v roku 1989. Podľa spoločností, ktoré najlepšie odhadli dopady škôd minuloročných atlantických hurikánov, bude mať Florence na svedomí škody za 30 miliárd dolárov (takmer 26 miliárd eur).

"Hoci bude rýchlosť vetra hurikánu Florence klesať s tým, ako sa bude blížiť k ľudským obydliam, nebude to vietor, čo spôsobí najväčšie škody. Tie budú mať na svedomí záplavy, ktoré hurikán prinesie z mora," povedal Joel Myers, zakladateľ AccuWeather.

Čerpacím staniciam došlo palivo

Obchody na pobreží amerických štátov Severná a Južná Karolína sú prázdne a miestnym čerpacím staniciam došlo palivo v dôsledku horúčkovitých nákupov náhlivo odchádzajúcich obyvateľov. Napísala to dnes agentúra AP. Blížiaci sa ničivý hurikán Florence vyhnal z domovov státisíce ľudí, ktorí poslúchli výzvy úradov k okamžitej evakuácii.

Florence sa preženie cez región so šiestimi jadrovými elektrárňami, skládkami priemyselného odpadu, uhoľnými baňami a farmami skladujúcimi odpadové látky vo veľkých lagúnach. Pred príchodom hurikánu budú odstavené energetické prevádzky, obavy z rozsiahlych škôd na životnom prostredí však pretrvávajú.

Zo severokarolínskych väzníc boli evakuované stovky trestancov. Evakuácia zasiahla čiastočne aj veľké vojenské základy Camp Lejeune v Severnej Karolíne, Naval Station Norfolk vo Virgínii a Marine Corps Recruit Depot v Južnej Karolíne. Do vnútrozemia odchádzajú rodiny dôstojníkov, na mieste zostane len nevyhnutný personál. Lietadlá ozbrojených síl a Národnej gardy boli premiestnené na základne v Ohiu, do pokojných regiónov Atlantiku sa presunulo cez tridsať vojenských plavidiel.

01 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 02 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 04 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 05 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:39