TASR/AP
StoryEditor

Okraj hurikánu Florence dorazil k brehom Severnej Karolíny, očakávajú sa mohutné záplavy

13.09.2018, 23:39
Autor:
ČTKČTK
Cesty na pobreží zaplavila voda a fúka prudký vietor.

Okraj hurikánu Florence sa priblížil k brehom Severnej Karolíny, cesty na pobreží zaplavila voda a fúka prudký vietor. Stred hurikánu podľa predpovede meteorológov dorazí na breh USA zhruba o polnoci miestneho času (v piatok okolo 6:00 SELČ).

Potom sa zo Severnej Karolíny presunie ďalej do vnútrozemia juhozápadným smerom.

Podľa Národného centra pre hurikány (NHC) dosahuje rýchlosť vetra na brehoch Severnej Karolíny 120 kilometrov za hodinu. V predpokladanej ceste hurikánu žije desať miliónov ľudí, cez milión z nich dostal výzvu na evakuáciu. Tisíce sa ukryli v provizórnych krytoch.

Búrka podľa NHC zoslabla na druhý stupeň z piatich a hurikán spomaľuje svoj postup. Než dorazí k pobrežiu USA, svoju silu ešte mierne zníži. Výraznejšie oslabenie živlu možno podľa meteorológov očakávať v sobotu.

"Monštrum" či "beštia"

NHC napriek tomu varovalo, že ide o mimoriadne nebezpečný živel, ktorý môže ohroziť ľudské životy, predovšetkým kvôli hroziacim záplavám. Americké médiá v súvislosti s hurikánom nešetria výrazmi ako "monštrum" alebo "beštia". V oblasti bola okrem iného zrušená viac ako tisícka letov.

"Silu hurikánu Florence pocítime už dnes. Na pobreží sa dá popoludní očakávať vietor s rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu. A to je ešte len predohra k ďalším dňom mizérie," napísal portál televízie CNN.

Meteorológ CNN Chad Myers upozornil, že nízka kategória hurikánu v tomto prípade nehrá úlohu, pretože nehľadiac na ňu sa čakajú mohutné záplavy a obrie zrážky.

Škody do výšky 60 miliárd dolárov

Šéf meteorologickej spoločnosti Accuweather Joel Myers odhadol, že živel by mohol spôsobiť škody vo výške 50 až 60 miliárd dolárov. Zásadný podiel na tom podľa neho budú mať záplavy, o niečo menšie budú škody spôsobené na pobreží prílivovými vlnami a tretím najvýznamnejším faktorom bude vietor.

V Severnej Karolíne naprší podľa meteorológov zo služby weather.us toľko vody, že by to stačilo na zaplnenie viac ako 15 miliónov plaveckých bazéne olympijských rozmerov, teda 50 krát 25 metrov.

Meteorológovia upozornili, že búrka, ktorá je rozlohou väčšia ako celá Severná Karolína, by mohla byť najsilnejšia v oblasti za posledných 25 rokov. Severná Karolína má rozlohu 139 390 kilometrov štvorcových. Čo do množstva zrážok by mohla okrem toho prekonať aj rekordný hurikán Harvey z roku 2017, ktorý v Texase premenil cesty na rieky. Zahynulo vtedy takmer 90 ľudí.

Výpadok elektriny môže trvať týždne

Stav pohotovosti bol vyhlásený v štátoch Severná a Južná Karolína, Georgia, Virgínia, Maryland aj v hlavnom meste Washingtone. S odstraňovaním následkov sú pripravení pomáhať tisíce príslušníkov bezpečnostných zložiek; len vo Virgínii je na nasadenie pripravených 1200 členov Národnej gardy.

Florence sa preženie cez región so šiestimi jadrovými elektrárňami, skládkami priemyselného odpadu, uhoľnými baňami a farmami, ktoré skladujú odpadové látky vo veľkých lagúnach.

Podľa druhej najväčšej americkej elektrárenskej spoločnosti Duke Energy môže hurikán pripraviť o dodávky elektriny až tri štvrtiny zo štyroch miliónov zákazníkov spoločnosti v Severnej a Južnej Karolíne a výpadok elektriny môže trvať aj týždne.

01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 05 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 11:45