Britská premiérka Theresa MayováReuters
StoryEditor

Labouristi chcú potopiť brexit. Premiérka Mayová môže padnúť do Vianoc

14.09.2018, 17:47
Autor:
ČTKČTK
Poslanci opozičnej strany sa chystajú nepodporiť plánovanú dohodu o brexite.

Britská opozičná Labouristická strana je pripravená hlasovať v parlamente proti akejkoľvek dohode o brexite, ktorú predloží premiérka Theresa Mayová. Denníku Financial Times (FT) to dnes povedala tieňová ministerka zahraničia Emily Thornberryová. Labouristická poslankyňa je navyše presvedčená, že Mayová bude ešte do Vianoc donútená k odchodu z premiérskeho kresla.

Čo by pre Britániu znamenal brexit bez dohody?

Spojené kráľovstvo by malo Európsku úniu opustiť 29. marca budúceho roka. Londýn a Brusel by dohodu o podmienkach brexitu a budúcich vzťahoch chceli dohodnúť do summitu EÚ 18. októbra, aj keď obe strany v posledných dňoch opatrne zmieňujú možnosť, že by sa dohoda mohla uzatvoriť až v novembri. Ako Brusel, tak Londýn sa však pripravujú aj na to, že Británia únii opustí bez dohody.

Búria sa aj konzervatívci

Niektorí poslanci Konzervatívnej strany premiérky Mayovej hrozia, že budú v parlamente hlasovať proti prípadnej brexitovej dohode. Ak by svoje hrozby nakoniec splnili, závisel by ďalší osud Mayovej, jej vlády i spôsob, akým Británie z Európskej únie odíde, na labouristoch.

K porážke Mayovej by stačilo, keby proti dohode hlasovalo desať jej poslancov - či už priaznivcov tvrdého brexitu či zástancov čo najužších väzieb s úniou.

Opozičná strana vedená Jeremym Corbynom si stanovila šesť bodov, pri splnení ktorých by bola ochotná brexitovú dohodu podporiť. Podľa Thornberryovej je ale len malá nádej, že by akákoľvek dohoda uzavretá premiérkou Mayovou tieto body spĺňala. Dohoda, ktorá by fungovala, podľa tieňovej ministerky zahraničia pod vedením Mayovia "proste nevznikne".

V dohodu neveria

"Nemyslím si, že by dokázali prísť s dohodou, ktorá by splnila našich šesť testov, a nemyslím, že by dokázali prísť s dohodou, ktorá zjednotí konzervatívcov," povedala FT Thornberryová s použitím obvyklého označenie členov Konzervatívnej strany.

Medzi šiestimi podmienkami, ktoré by musela dohoda spĺňať, aby ju labouristi podporili, sú podľa FT okrem iného uzatvorenie komplexnej obchodné dohody alebo pokračovanie spolupráce vo vede a výskume.

Podľa Thornberryovej bude potrebné usporiadať v nasledujúcich mesiacoch predčasné voľby, pretože je podľa nej pravdepodobné, že bude Mayová pri kľúčovom hlasovaní o brexitovej dohode porazená.

"Parlamentné voľby budeme mať buď na jeseň alebo na jar," vyjadrila svoje presvedčenie labouristická poslankyňa. Ak by to bolo na nej, radšej by bola, keby sa uskutočnili predčasné voľby, než ďalšie referendum o brexite.

Ak by labouristi prípadné predčasné voľby vyhrali, brexit by bol podľa Thornberryovej stále na programe dňa. S EÚ by však teraz opozičná strana chcela vyjednávať aj po 29. marci.

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 21:57