StoryEditor

Bývalý šéf Trumpovej volebnej kampane sa priznal k dvom trestným činom

14.09.2018, 18:41
Autor:
ČTKČTK
Priznal sa v rámci uzavretia dohody o spolupráci s prokuratúrou.

Paul Manafort, bývalý šéf volebnej kampane prezidenta USA Donalda Trumpa, sa v piatok priznal k dvom trestným činom, a to v rámci uzavretia dohody o spolupráci s prokuratúrou. Informovala o tom agentúra AP.

Urobil tak na základe dohody o spolupráci s osobitným vyšetrovateľom Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Robertom Muellerom, ktorý sa zaoberá vplyvom Ruska na prezidentské voľby v roku 2016.

Biely dom uviedol, že to nemá "absolútne nič spoločné" s prezidentom Trumpom alebo jeho predvolebnou kampaňou.

Na základe dohody by sa mali súdy prestať zaoberať niekoľkými bodmi obžaloby v dvoch Manafortových prípadoch, u ktorých sa porota nedokázala zhodnúť na jeho vine.

Zo stola by tieto body obžaloby mali byť v okamihu, kedy bude Manafort odsúdený alebo dokončí spoluprácu, uviedla agentúra Reuters.

Súčasťou dohody, ktorú Manfort uzavrel, je podľa The New York Times tiež nižší trest. Súd uviedol, že mu hrozí trest na desať rokov väzenia.

"Toto nemá absolútne nič spoločné s prezidentom alebo jeho víťaznou prezidentskou kampaňou z roku 2016," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová. "Nemá to absolútne žiadnu súvislosť," dodala.

Ani jeden z prípadov sa však netýka údajného ruského zasahovania do prezidentských volieb v roku 2016, ale finančných trestných činov a Manafortovej práce v oblasti politického poradenstva na Ukrajine vrátane toho, že sa nezaregistroval ako zahraničný agent, dodala AP.

Porota na federálnom súde vo Virgínii 21. augusta uznala Manaforta za vinného v ôsmich z 18 bodov obžaloby. Porota zložená zo šiestich mužov a šiestich žien dospela k verdiktu po štyroch dňoch zvažovania.

Sudcovi oznámila, že v desiatich bodoch obžaloby nedokázala nájsť zhodu. Manaforta uznala za vinného z daňových a bankových podvodov a z toho, že nedokázal zverejniť svoje zahraničné bankové účty. Termín oznámenia trestu sudca vtedy nestanovil.

Manafort čelil mnohým obvineniam vrátane prania špinavých peňazí a bankového i daňového podvodu v súvislosti s prácou, ktorú vykonával pre bývalého prorusky orientovaného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča predtým, než bol vo februári 2014 zosadený. Manafort sa predtým vyhlásil za nevinného. Jeho obhajoba tvrdila, že sa stal obeťou svojich zamestnancov.

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 05 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:10