Reuters
StoryEditor

Nový slovinský premiér kritizoval krajiny V4 kvôli migračnej politike

15.09.2018, 19:01
Autor:
ČTKČTK
Marjan Šarec uviedol, že na rozdiel od V4 nemieni Slovinsko v migračnej politike podnikať žiadne "sólo akcie".

Nový slovinský premiér Marjan Šarec kritizoval krajiny višegrádskej štvorky (ČR, Maďarsko, Poľsko, Slovensko) kvôli ich migračnej politike.

V rozhovore poskytnutom televíziou RTV Slovenija uviedol, že na rozdiel od V4 nemieni Slovinsko v migračnej politike podnikať žiadne "sólo akcie". Šarecovmu stredoľavému menšinovému kabinetu parlament vyjadril dôveru vo štvrtok.

"Slovinsko vždy bolo konštruktívnym členom Európskej únie a tieto sólo akcie, ktoré podniká Vyšehradská skupina a kvôli ktorým bolo Maďarsko pred časom napomenuté, nám nie sú blízke," povedal Šarec. Podľa neho sa doterajšia slovinská migračná politika nebude meniť. "Budeme presadzovať solidaritu," dodal.

Migrácia bude témou prvej pracovnej cesty nového predsedu vlády. Budúci týždeň zamieri na neformálne stretnutie premiérov a prezidentov EÚ v Salzburgu, kde sa okrem odchodu Británie z EÚ bude rokovať práve aj o migračnej politike.

Po Salzburgu chce Šarec navštíviť Brusel a následne všetky susedné krajiny. Chorvátsko, s ktorým vedie Ľubľana hraničný spor, podľa neho však určite nebude na zozname prvé.

Slovinské médiá v posledných dňoch špekulovali, že by sa migračná politika Šarecovej vlády mohla začať zbližovať s postojmi V4.

Vychádzali zo skutočnosti, že premiér za svojho poradcu menoval bezpečnostného experta Damira Črnčeca, ktorý sa preslávil ako ostrý kritik kvót na prerozdeľovanie migrantov a politiky "vnucovanie migrantov".

Šarec v rozhovore s RTV Slovenija však povedal, že Črnčec mu bude pomáhať pri riešení problémov s ozbrojenou polovojenskú skupinou Štajerska varda a na migračnú politiku vlády nebude mať žiadny vplyv.

"A aby nedošlo k nedorozumeniu, hovorím to tu pred kamerami: Ak zase niekde takéto výroky vypustí, v tom okamihu skončí," povedal premiér na adresu svojho poradcu.

01 - Modified: 2024-04-12 09:39:22 - Feat.: - Title: Rusko vyhostí diplomata zo slovinského veľvyslanectva v Moskve 02 - Modified: 2024-04-11 16:00:00 - Feat.: - Title: Uhrík to pochopil. Komu pomôže migračná reforma? 03 - Modified: 2024-04-07 12:14:41 - Feat.: - Title: Slovinská prezidentka blahoželá Pellegrinimu: Teším sa na prácu s ním na silnejšej Európskej únii a NATO 04 - Modified: 2024-03-26 20:49:17 - Feat.: - Title: Scholz na návšteve Slovinska podporil rýchly vstup krajín západného Balkánu do Európskej únie 05 - Modified: 2024-03-26 17:00:00 - Feat.: - Title: Islamský štát, ďalší postrach Putina. Udrieť v Rusku je jednoduchšie ako v Európe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:38