Reuters
StoryEditor

Kubánsky prezident: Vzťahy s USA sa príchodom Trumpa zhoršili

17.09.2018, 07:20
Autor:
ČTKČTK
Miguel Díaz-Canel tiež opäť kritizoval americké obchodné embargo, ktoré má podľa neho na ostrov katastrofálny dopad.

Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel v nedeľu povedal, že vzťahy medzi Kubou a Spojenými štátmi sa od vlaňajšieho nástupu amerického prezidenta Donalda Trumpa do funkcie zhoršili.

V rozhovore s televíziou Telesur podľa agentúry AFP dodal, že Havana je napriek tomu naďalej otvorená dialógu.

"Rozhovory ale musia byť vedené ako rovný s rovným, musia nás rešpektovať a nepodmieňovať našu suverenitu," uviedol kubánsky vodca, ktorý sa ujal úradu po Raúlovi Castrovi tento rok v apríli.

Diplomatické vzťahy medzi Washingtonom a Havanou boli po viac ako polstoročí obnovené v roku 2015 z iniciatívy vtedajšieho amerického prezidenta Baracka Obamu. Americké ekonomické embargo, zavedené v roku 1962, ale stále trvá.

Obamov nástupca Trump má však ku kubánskemu režimu výrazne rezervovanejší postoj a čiastočne odvolal niektoré ústretové kroky Obamovej vlády. V novembri 2017 napríklad Washington sprísnil obchodné a turistické sankcie proti Kube.

Vzťahy Washingtonu a Havany narúša tiež stále nevyjasnená kauza okolo záhadného ochorenia, ktoré od roku 2016 postihlo takmer tridsiatku diplomatov USA v Havane. Choroba sa prejavuje stratou sluchu, hučaním v ušiach, poruchami rovnováhy, bolesťami hlavy a zvýšenou únavou. USA v dôsledku ochorenia stiahli z Havany 60 percent svojich diplomatov a prevádzkujú ambasádu v obmedzenom režime.

Americká televízia NBC nedávno s odvolaním sa na nemenovaných amerických úradníkov uviedla, že hlavným podozrivým je Rusko. Moskva to ale odmietla.

Americké médiá v minulosti tiež špekulovali, že symptómy sú dôsledkom útokov organizovaných kubánskymi tajnými službami. "Na nikoho sme neútočili," vyhlásil v nedeľu Díaz-Canel a znovu poprel aj podiel Ruska na incidentoch.

Kubánsky prezident tiež opäť kritizoval americké obchodné embargo, ktoré má podľa neho na ostrov katastrofálny dopad. Označil ho za "brutálnu praktiku" a "zločin proti ľudskosti". Dodal, že Kuba už chce žiť normálnym životom a že nepredstavuje žiadnu hrozbu.

V rozhovore tiež povedal, že je naklonený tomu, aby nová ústava, o ktorej sa teraz diskutuje, umožnila sobáše osôb rovnakého pohlavia. O novej ústave budú Kubánci hlasovať budúci rok v referende.

01 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 02 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 03 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 04 - Modified: 2024-04-22 09:27:29 - Feat.: - Title: Spojené štáty a NATO sú posadnuté víťazstvom nad Ruskom, vyhlásil Lavrov 05 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 11:16