Reuters
StoryEditor

Mayovej brexitové ultimátum: Buď prejde moja dohoda alebo žiadna

17.09.2018, 18:33
Autor:
ČTKČTK
Britská premiérka si myslí, že jedinou alternatívou k dohode o odchode Británie z EÚ, ktorú presadzuje jej kabinet, je odchod bez akejkoľvek dohody.

Britský parlament si bude môcť vybrať vládny návrh dohody s Európskou úniou, alebo vykonať rozluku s európskym blokom neriadene a úplne bez akýchkoľvek dohôd.

V rozhovore s BBC to dnes vyhlásila premiérka Theresa Mayová, ktorá vo svojej Konzervatívnej strane čelí odporu časti politikov usilujúcich o takzvaný tvrdý brexit, teda úplnej odstrihnutie od únijných štruktúr.

Mayovej vyjadrenie pre BBC:

Ministerská predsedníčka neskôr dodala, že teraz je na ťahu EÚ, ktorá by nemala zotrvávať na svojich neudržateľných pozíciách, ale prísť sa ústretovejšími návrhmi.

Niekdajší minister zahraničia Boris Johnson opäť kritizoval vládny návrh dohody s tým, že krajina sa prvýkrát od roku 1066, teda od ovládnutia Anglicka Normanmi, dobrovoľne podrobí zahraničnej vláde.

"Myslím, že alternatívou je odchod bez dohody," povedala Mayová na otázku, aké sú možnosti v prípade, že parlament odmietne ratifikovať vládny plán dohody pre odchod z únie.

Nevyjasnené otázky

Konečná podoba dohody však doteraz neexistuje, pretože Londýn a Brusel o podrobnostiach odchodu, ktorý je plánovaný na 29. marca 2019, naďalej vyjednávajú.

Nejasná je predovšetkým kontroverzná otázka hranice medzi Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva, a Írskou republikou.

Návrh Mayovej, ako predísť hraničným kontrolám, znamená podľa Johnsona to, že Británia v podstate zostane s EÚ v colnej únii a z veľkej časti aj na jednotnom únijnom trhu.

V takom prípade sa kritici vládneho plánu obávajú, že Británia nebude môcť dojednávať obchodné dohody s neunijními štátmi podľa svojich predstáv.

Premiérka dnes vo videu zverejnenom na Facebooku vyzvala Brusel, aby nasledoval jej opatrenia a prišiel sa ústretovými návrhmi.

Na ťahu je EÚ

"Teraz je na EÚ, aby zareagovala. Nie aby sa jednoducho stiahli do svojich predchádzajúcich pozícií, ktoré sa už ukázali ako nefunkčné, ale aby svoje postoje rozvíjali podobne, ako sme to urobili my," uviedla Mayová.

Hlavný unijný vyjednávač Michel Barnier dnes do Londýna odkázal, že dohoda upravujúca vzťahy po brexite je možná, ak bude rešpektovať jednotný trh EÚ.

Otázka Gibraltáru

Barnier po dnešnom stretnutí so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom narážal najmä na britsko-španielske vyjednávanie o Gibraltári, tridsaťtisícovej britskej enkláve, kde pracujú tisíce Španielov.

"Plná podpora Španielsku v jeho rokovaniach s Britániou o Gibraltári, ktorá musí byť ukončená čo najskôr," napísal Barnier na twitteri.

01 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 02 - Modified: 2024-04-15 09:12:54 - Feat.: - Title: Bol to veľmi veľký úder, ale útok na Izrael je pre Irán dvojitou prehrou, znie z Londýna 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5 04 - Modified: 2024-04-12 22:12:07 - Feat.: - Title: "Dohodu treba uzavrieť čo najrýchlejšie." Británia a Španielsko výrazne pokročili v rokovaniach o Gibraltári 05 - Modified: 2024-04-12 14:30:01 - Feat.: - Title: Zmení priebeh vojny? Laser britskej armády bude "triafať ruské drony na ukrajinskom fronte"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 09:11