Reuters
StoryEditor

Putin a Erdogan chcú v Idlibe demilitarizovanú zónu. Dohliadať na ňu majú ich jednotky

17.09.2018, 19:54
Autor:
ČTKČTK
Ruský minister obrany Sergej Šojgu doplnil uistením, že o žiadnu novú vojenskú operáciu v Idlibe nejde.

Rusko a Turecko vytvoria v sýrskej provincii Idlib do polovice októbra demilitarizovanú zónu oddeľujúcu bojujúce strany, ktorá bude pod ruskou a tureckú kontrolou.

V juhoruskom letovisku Soči sa na tom po zhruba štvorhodinovom rozhovore dohodli prezidenti oboch krajín Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan. O vojenskú operáciu podľa Moskvy nejde.

"Rozhodli sme sa vytvoriť pozdĺž línie dotyku (vládnych a povstaleckých jednotiek) do 15. októbra pätnásť až dvadsať kilometrov širokú demilitarizovanú zónu," povedal Putin po stretnutí novinárom.

Hliadkovanie v tejto zóne má prebiehať koordinovane. Ruský minister obrany Sergej Šojgu v tejto súvislosti Putina doplnil uistením, že o žiadnu novú vojenskú operáciu v Idlibe nejde.

Môže rozhodnúť vojnu

Provincia Idlib na severozápade Sýrie je posledná väčšia baštou oponentov sýrskej vlády, ktorá sa podľa očakávaní stane cieľom ofenzívy sýrskych vládnych jednotiek a ich ruských a iránskych spojencov.

Rokovania medzi Moskvou, Teheránom a Ankarou s cieľom ofenzívu odvrátiť boli doteraz neúspešné. Ofenzíva Damasku v Idlibe, s ktorou Turecko nesúhlasí, by mohla byť rozhodujúcou bitkou sýrskej vojny.

Z dojednanej demilitarizovanej zóny majú podľa Putina byť "vyvedení" islamskí radikáli vrátane bojovníkov frontu An-Nusrat.

K 10. októbru majú byť na návrh Erdogana zo zóny stiahnuté tanky, raketové zbrane, delá a mínomety všetkých bojových skupín stojacich v opozícii voči Damasku.

Pod ruskou a tureckou kontrolou

Kontrolovať pásmo majú mobilné hliadky tureckej armády a ruskej vojenskej polície. Do konca roka má byť obnovené dopravné spojenie medzi sýrskym Halabom (Aleppo) na jednej strane a mestami Latákíja a Hamá na strane druhej. Komunikácia spájajúce tieto lokality prechádzajú práve provinciou Idlib.

Erdogan je presvedčený, že vďaka dnešnej dohode sa podarí odvrátiť humanitárnu krízu v Idlibe. "Rusko podnikne všetky potrebné kroky na to, aby k žiadnemu útoku na demilitarizovanú zónu nedošlo," vyhlásil turecký prezident.

Kremeľský šéf vyhlásil, že sýrska vláda myšlienku na vytvorenie demilitarizovanej zóny "vcelku" podporuje. "So sýrskym vedením sa čo najskôr stretneme k doplňujúcim konzultáciám," poznamenal prezident.

Minister Šojgu dodal, že ruské velenie so sýrskou stranou dohodne všetky náležitosti dohody "v najbližších hodinách".

Dosah na ruské základne

Nervozita Ruska z aktivít protivládnych síl v Idlibe podľa ruského prezidenta pramení z toho, že povstalci môžu z tejto provincie ohrozovať nielen mesto Aleppo, ale aj ruské základne pri brehu Stredozemného mora Tartus a Hmímím.

"Zhodne sa domnievame, že realizácia chystaných krokov prispeje k politickému urovnaniu sýrskeho konfliktu, umožní aktivizovať ženevské rokovania (o urovnaní v Sýrii) a prispeje k návratu mieru do Sýrie," povedal Putin o rokovaní s Erdoganom.

01 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:25