Reuters
StoryEditor

Sýria zostrelila ruské lietadlo. Moskva viní Izrael a vyhradzuje si právo na odvetu

18.09.2018, 09:46
Autor:
ČTKČTK
Za ruským strojom sa kryli izraelské stíhačky, ktoré ostreľovali ciele v Sýrii.

Sýrska protivzdušná obrana omylom zostrelila ruské vojenské lietadlo Il-20. Za ruským strojom sa totiž kryli izraelské stíhačky, ktoré ostreľovali ciele v Sýrii. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany.

V HNtelevízii si pozrite archívne video s bezpečnostným analytikom Jurajom Krupom o situácii v Sýrii z apríla tohto roka:

Vinou Izraela podľa hovorcu ministerstva zahynulo 15 ruských vojakov. Rusko pohrozilo Izraelu primeranými odvetnými krokmi, uviedli ruské tlačové agentúry.

Izraelská armáda popoludní v súvislosti so zostrelením ruského lietadla vyjadrila ľútosť, zdôraznila však, že vinu nesie Damask. Prezident Vladimir Putin označil incident za "tragický súbeh okolností".

Ruský minister obrany Sergej Šojgu si v telefonáte so svojím izraelským náprotivkom Avigdorom Liebermanom posťažoval, že bez ohľadu na dohodu s Izraelom o predchádzaní nebezpečným incidentom bolo ruské velenie o údere izraelských stíhačiek F-16 na sýrske ciele informované iba minútu pred akciou. Všetka vina tak podľa ministra leží na Izraeli.

"Hodnotíme provokatívne počínanie Izraela ako nepriateľské. V dôsledku nezodpovedného konania izraelských vojakov zahynulo 15 ruských vojakov. To vôbec nezodpovedá duchu rusko-izraelského partnerstva," povedal hovorca ministerstva Igor Konašenkov. "Vyhradzujeme si právo na adekvátne odvetné kroky," dodal generálmajor Konašenkov podľa agentúry TASS.

Putinova reakcia na incident bola zmierlivejšia. Ruský prezident vyhlásil, že pád lietadla bol tragickým súbehom okolností. Naznačil, že incident nemožno porovnávať so zostrelením ruského lietadla tureckou armádou v roku 2015, na čo Moskva reagovala čiastočnou blokádou vzájomných stykov. "Tentoraz to vyzerá na súbeh tragických náhodných okolností," povedal novinárom Putin.

Rusko bude podľa prezidenta na incident reagovať ďalším posilnením bezpečnosti ruských vojakov a ruských vojenských objektov v Sýrii.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov oznámil, že Putin bude ešte dnes o zostrelení lietadla telefonicky hovoriť s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Izrael informoval Rusov minútu pred úderom

Izrael vopred nevaroval velenie ruského zoskupenia v Sýrii a o svojej akcii ho uvedomil "menej ako jednu minútu pred úderom, čo neumožnilo stiahnuť ruské lietadlo do bezpečia", povedal Konašenkov podľa agentúry RIA Novosti. Il-20 bol podľa neho zostrelený raketou S-200.

Ruské lode a potápači medzitým vyzdvihli z mora trosky zostreleného lietadla i "časti tiel posádky", oznámilo ruské ministerstvo. Stroj dopadol asi 27 kilometrov západne od sýrskeho pobrežia. Do pátrania sa zapojilo osem plavidiel ruského námorníctva, priplávať má tiež loď vybavená diaľkovo riadenými podvodnými aparátmi, ktoré sú schopné ponoriť sa až do hĺbky 2500 metrov.

Ruské ministerstvo pôvodne oznámilo, že hľadá vojenské lietadlo so 14 vojakmi na palube, ktoré sa stratilo nad Stredozemným morom. Armáda s lietadlom stratila spojenie v čase, keď sýrske vládne jednotky zneškodnili rakety, ktoré mierili na sýrske pobrežné mesto Latákíja.

Lietadlo Il-20 zmizlo v pondelok okolo 23:00 moskovského času (22:00 SELČ), keď sa vracalo na leteckú základňu Hmímím zhruba 35 kilometrov od sýrskeho pobrežia.

Podľa ruskej armády sa lietadlo stratilo z radarov zhruba v čase útoku izraelského letectva na sýrsku Latákíju a vypustenia rakiet z francúzskej fregaty Auvergne, ktorá sa plaví pri sýrskych brehoch.

Izrael vyjadril ľútosť, vinu však podľa neho nesie Sýria

V ruských médiách sa medzitým objavili dohady, že Il-20 mohli zostreliť štyri izraelské stíhačky F-16 útočiace na armádne sklady pri Latakii, alebo - ako uviedla americká televízia CNN s odvolaním sa na amerických vojakov - omylom sýrska protivzdušná obrana, ktorá pri odrážaní izraelského náletu vypálila niekoľko rakiet. Tie Sýrii dodalo Rusko pred niekoľkými rokmi.

Izraelská armáda popoludní vyjadrila ľútosť v súvislosti s incidentom. Zároveň však uviedla, že vinu nesie bezhlavá streľba sýrskej protilietadlovej obrany, a doplnila, že sa sýrske sily ani "neobťažovali uistiť", že vo vzduchu nie sú ruské lietadlá.

Izraelská armáda doplnila, že jej stíhačky v Sýrii mierili na sýrsky cieľ, ktorý mal šítskemu radikálnemu hnutiu Hizballáh doručiť zbrane. V čase, keď bolo ruské lietadlo zostrelené, boli však stíhačky už v Izraeli, uviedla armáda.

Francúzsko medzitým vyhlásilo, že nemá so zmiznutím ruského stroja nič spoločné. "Odmietame akékoľvek zapojenie," povedal agentúre Reuters plukovník Patrik Steiger.

Účasť na úderoch proti Sýrii poprel tiež Pentagon.

Spravodajský portál Newsru.com upozornil, že incident s Il-20, údajne omylom zostreleným ruskou raketou, sa časovo zhoduje s novou správou ruského ministerstva obrany o malajzijskom boeingu, omylom zostrelenom tiež ruskou raketou v lete 2014 nad Donbasom na východe Ukrajiny. "Obe tragické náhody - zostrelený boeing a zostrelený Il-20 - sú úzko späté otázkou priznania, alebo nepriznania chyby," poznamenal.

Il-20 sa v Sýrii osvedčil pri koordinácii náletov

Il-20, v kóde NATO zvaný Coot, slúži na rádioelektronický prieskum a boj. Vybavený je infračerveným skenerom, optickými senzormi a rádiolokátorom s bočným vyžarovaním. Vyvíjal sa od roku 1965 na základe civilného dopravného lietadla Iľjušin Il-18D, umožňujúci v najkratšom čase a s minimálnymi nákladmi vytvoriť prieskumný stroj, vybavený špeciálnym zariadením.

Prototyp Il-20 sa vzniesol do vzduchu prvýkrát v lete 1969. Od tých čias bol niekoľkokrát modernizovaný, naposledy v tejto dekáde. V Sýrii sa podľa portálu osvedčil pri koordinácii náletov ruského letectva a striel s plochou dráhou letu Kaliber.

Rusko je spojencom sýrskej vlády a do tamojších bojov sa zapojilo v roku 2015. S jeho a iránsku pomocou sa vládnym jednotkám podarilo vybojovať späť asi dve tretiny územia. Od roku 2011 zo Sýrie utieklo vyše päť miliónov ľudí a o život prišlo viac ako 350 000 ľudí.

01 - Modified: 2024-03-26 13:30:50 - Feat.: - Title: Aercheológovia našli v Stredozemnom mori objav, ktorý ich prekvapil. Naši predkovia ho zostavili takmer 6000 rokov pred Kristom 02 - Modified: 2024-03-14 15:12:39 - Feat.: - Title: Pri nehode lode v Stredozemnom mori zomrelo 60 migrantov, tvrdia preživší 03 - Modified: 2024-02-28 18:50:24 - Feat.: - Title: Loď Sea-Eye 4 zachránila v Stredozemnom mori 57 migrantov, dvaja neprežili 04 - Modified: 2024-02-08 10:10:49 - Feat.: - Title: Po prevrátení člnu zahynulo 94 ľudí. Taliansky súd odsúdil prevádzača na 20 rokov väzenia 05 - Modified: 2024-01-30 20:11:10 - Feat.: - Title: Šéf maltského turizmu pre HN: Slováci sú u nás srdečne vítaní. Stredomorský životný štýl si zamilujete
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 16:56