Reuters
StoryEditor

Orbán v Moskve ďakoval Putinovi za stabilitu, spoľahlivosť a rast obchodu

18.09.2018, 15:27
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident Vladimir Putin označil Maďarsko za jedného z kľúčových partnerov Ruska v Európe.

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes na úvod schôdzky s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve označil vzťahy medzi oboma štátmi za "stabilné a spoľahlivé". Predpokladá sa, že obaja predstavitelia budú rokovať hlavne o energetike. Zmluva o nákupe ruského zemného plynu totiž vyprší koncom budúceho roka.

"Toto stretnutie s vami má veľký význam pre vytváranie maďarskej politiky, pretože sme si vzájomne dôležitými partnermi," povedal Orbán po tom, čo ho Putin privítal v Kremli. Zdôraznil, že Maďarsko potrebuje spoľahlivých partnerov. "Som rád, že vzťahy medzi našimi dvoma krajinami sú stabilné a spoľahlivé už roky," dodal podľa agentúry MTI.

Kľúčový partner Ruska v Európe

Orbán ďalej uviedol, že obe krajiny sa dokázali vysporiadať s nepriaznivými vplyvmi medzinárodného prostredia a zvrátiť tendenciu k poklesu vo vzájomnom obchode, a to aj napriek ekonomickým sankciám proti Rusku.

Poďakoval Putinovi za úsilie v posledných rokoch, vďaka ktorému sa pokles obchodnej výmeny zmenil na vzostup, ako aj za otvorenie nových príležitostí pre rozvoj obchodu, investícií, energetiky, poľnohospodárstva a kultúry.

Putin označil Maďarsko za jedného z kľúčových partnerov Ruska v Európe. Ocenil, že obchod medzi oboma krajinami vlani a v prvom tohtoročnom polroku vzrástol o štvrtinu a vzájomné investície dosiahli výšku jednej miliardy dolárov, pričom sú predpoklady ďalšieho rastu.

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó pred rokovaním v Moskve vyhlásil, že Budapešť počíta so zdvojnásobením obchodu z Ruskom. Obrat má stúpnuť z terajších 5,5 miliardy dolárov na desať miliárd v budúcom roku.

Bude sa hovoriť aj o aktuálnych otázkach

Maďarsko je v Bruseli aj v Moskve považované za obhajcu ruských záujmov, najmä pokiaľ ide o osud sankcií vyhlásených proti Rusku po anexii ukrajinského Krymu. Okrem výziev na ukončenie sankčného režimu sa Orbánova vláda snaží minimalizovať straty z obmedzenia obchodu s Ruskom.

Za kľúčový spoločný projekt obe krajiny označujú budovanie dvoch nových reaktorov maďarskej jadrovej elektrárne Paks, ktoré napriek výhradám Európskej únie Budapešť zverila ruskému Rosatomu.

Putin rokoval s Orbánom naposledy tento rok v polovici júla. V komentári k dnešnej schôdzke oboch politikov sa Kremeľ obmedzil na konštatovanie, že okrem energetiky sa bude hovoriť o "aktuálnych medzinárodných otázkach". Podľa ruských médií to bude zrejme hlavne problém Ukrajiny, s ktorou obe krajiny susedia, témy migrácie a vzťahy Ruska s Európskou úniou.

01 - Modified: 2024-04-20 11:56:02 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 03 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 04 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:14