Reuters
StoryEditor

Posun v medzikórejských vzťahoch: koniec jadrovým zbraniam a spoločná olympiáda

19.09.2018, 07:15
Autor:
ČTKČTK
Lídri Severnej a Južnej Kórey sa dohodli, že Kim rozoberie skúšobné stredisko raketových motorov.

Severokórejský vodca Kim Čong-un prisľúbil trvalo rozobrať skúšobné stredisko raketových motorov a odpaľovaciu rampu, súhlasí tiež s medzinárodnou kontrolou expertov.

Aký je život v Severnej Kórei?

​Po dnešnom rokovaní s Kimom v Pchjongjangu to podľa agentúry AP vyhlásil juhokórejský prezident Mun Če-in s tým, že je to konkrétny krok k odstráneniu jadrových zbraní z Kórejského polostrova.

Trump posun chváli

Obaja predáci sa zhodli na tom, že polostrov chcú bez nukleárneho arzenálu. Americký prezident Donald Trump výsledok summitu na twitteri ocenil.

Mun povedal, že KĽDR chce podniknúť aj ďalšie kroky, ako je trvalá demontáž hlavného severokórejského jadrového komplexu v Jongbjone, ak Spojené štáty podniknú príslušné opatrenia.

Trump napísal, že Kim súhlasil s jadrovými kontrolami a s trvalým odstránením skúšobného strediska a štartovacej rampy za prítomnosti medzinárodných odborníkov. "Medzitým nebudú žiadne raketové a jadrové skúšky," uviedol s tým, výsledky summitu sú veľmi vzrušujúce.

Región mieru

Severná i Južná Kórea podľa Muna chcú, aby sa Kórejský polostrov zmenil na oblasť mieru bez nukleárnych zbraní a jadrových hrozieb. Spoločne so svojím severokórejským náprotivkom podpísali vyhlásenie o medzikórejských vzťahoch.

Kim následne na tlačovej konferencii s Munom vyhlásil, že v blízkej budúcnosti navštívi Soul. Ak sa tak stane, bude prvým severokórejským vodcom, ktorý od konca druhej svetovej vojny juhokórejskú metropolu navštívi, poznamenala AP.

Juhokórejská agentúra Jonhap medzitým oznámila, že ministri obrany oboch kórejských štátov dnes podpísali rozsiahlu vojenskú dohodu, ktorá pomôže znížiť vzájomné napätie a predísť náhodným stretom. Už na summite v apríli sa Soul s Pchjongjangom dohodli, že zanechajú všetkých nepriateľských aktov.

Dnes podpísané vyhlásenie ministrov obrany okrem iného uvádza, že KĽDR a Južná Kórea pozdĺž spoločnej námornej aj pevninskej hranice vytvoria nárazníkové zóny, vďaka ktorým bude možné vyhroteným situáciám predchádzať.

Spoločná olympiáda

Soul s Pchjongjangom tiež zriadia spoločný vojenský výbor, ktorého úlohou bude riziko hrozieb vyhodnocovať a spoločnou komunikáciou náhodným stretom predchádzať. Kórey budú v pohraničí takisto spoločne pátrať po vojakoch padlých počas kórejskej vojny na začiatku 50. rokov.

Dnes sa Mun a Kim zišli po utorkovej debate k druhému kolu rokovaní, ktoré by malo byť záverečné. Ďalším z výsledkov samitu je podľa Muna rozhodnutie, že oba kórejské štáty sa budú uchádzať o spoločné usporiadanie letných olympijských hier v roku 2032.

01 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 02 - Modified: 2024-03-25 06:59:46 - Feat.: - Title: Kim Čong-un navštívil tankovú jednotku, vyzval na zvýšenie bojovej pripravenosti 03 - Modified: 2024-03-25 05:50:12 - Feat.: - Title: KĽDR tvrdí, že japonský premiér požiadal o schôdzku s Kim Čong-unom 04 - Modified: 2024-03-21 21:02:17 - Feat.: - Title: Summit Európskej únie sa zhodol na ďalšej urýchlenej pomoci Ukrajine, ocenil iniciatívu Česka 05 - Modified: 2024-03-21 20:38:36 - Feat.: - Title: Summit Európskej únie rozhodol o začatí prístupových rozhovorov s Bosnou a Hercegovinou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 23:42