TASR/AP
StoryEditor

Investigatívci odhalili prepojenie medzi obvinenými z útoku na Skripaľa a pokusom o atentát na čiernohorského premiéra

22.09.2018, 11:29
Dvojica podozrivá z útoku na Sergeja Skripaľa je podľa investigatívnych novinárov prepojená s Coleom Eduardom Šišmakovom.

Alexander Petrov a Ruslan Boširov, ktorí sú podozriví z útoku na bývalého ruského agenta a jeho dcéru, sú podľa zistení investigatívnych novinárov prepojení s Coleom Eduardom Šišmakovom, ktorý sa v roku 2016 pokúsil o atentát na čiernohorského premiéra Mila Djukanoviča. Ich pasy boli totiž vydané v rovnakej várke, píše The Telegraph.

Pozrite si archívny rozhovor v HNtelevízii o situácii v Rusku s Alexandrom Dulebom z marca tohto roka:

​Viaceré cesty na falošný pas

Výskum skupiny investigatívnych novinárov s názvom Bellingcat a ruského novinárskeho portálu The Insider Russian ukázal, že pasy Petrova aj Šišmakova boli vydané špeciálnym úradom v rovnakej várke.

Alexander Petrov navyše predtým, ako sa odohral útok na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliu, na údajne falošný pas absolvoval niekoľko ciest, uviedol portál The Telegraph.

Prvýkrát letel do Anglicka a do Amsterdamu. O mesiac neskôr, v júni 2016, išiel autobusom do Kazachstanu a úradníkom tvrdil, že je na ceste do čínskeho Pekingu, hoci ten bol od neho vzdialený takmer 5000 kilometrov.

O pätnásť dní neskôr sa potom zjavil v Tel Avive, odkiaľ letel späť do Moskvy. Stále však nie je isté, či ho na cestách sprevádzal Boširov, pretože informácie o jeho cestovaní sa skupine zatiaľ nepodarilo zistiť.

Poslednú cestu na falošný pas absolvoval Petrov do Londýna 3. marca tohto roku, práve v čase, keď sa odohral pokus o vraždu Skripaľových. Petrov a Boširov sa obhajujú tým, že boli na dlho plánovanej dovolenke. Letenku si však pritom objednali až v noci pred útokom.

Rozdiel iba 26 čísel

Pasy boli vydané úradom, ktorý zvyčajne slúži spravodajským dôstojníkom a významným úradníkom.

Bellingcat a The Insider ďalej zverejnili, že medzi Petrovovým cestovným dokumentom a falošným pasom pre Šišmakova alias Širkovova, ktorý organizoval pokus o vraždu čiernohorského premiéra v októbri 2016, bol rozdiel iba 26 čísel.

To znamená, že úrad, ktorý Petrovov pas vydal v apríli 2016, nechal do augusta zhotoviť len ďalších 26 pasov. Interpol už vyhlásil po Šišmakovovi pátranie.

Plán na zabitie Mila Djukanoviča, toho času premiéra, bol zmarený len niekoľko hodín pred jeho uskutočnením. Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julia boli otrávení 4. marca tohto roku nervovovo paralytickou látkou novičok v juhoanglickom mestečku Salisbury. Po týždňoch v intenzívnej starostlivosti lekárov sa nakoniec obaja zotavili.

Nervovo paralytický jed novičok bol v júni tohto roku tiež príčinou smrti 44-ročnej Dawn Sturgessovej a otravy jej priateľa Charlieho Rowleyho. Policajti sú presvedčení, že útok jedom z fľaštičky od parfumu súvisí aj s otravou Skripaľových. Prípad polícia vyšetruje ako vraždu.

01 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 02 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 03 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 04 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 05 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 15:27