TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Podivná "lekárka" nachytala slovenskú ambasádu aj nadáciu, teraz žiadajú dôkazy o jej organizácii

22.09.2018, 19:00
Nadačný fond Elišky Přemyslovny za údajné zásluhy odmenil Rádom Elišky Přemyslovny Taťjanu Horákovú, ocenenie však prebral zástupca slovenského veľvyslanca.

Nemajú stránky, ani kontakt. Vraj z bezpečnostných dôvodov. Taťjana Horáková, prezidentka organizácie Medzinárodný detský kríž, dokázala podľa svojich slov mnohé. Isté je však len to, že vie presvedčiť o svojej pravde mnoho ľudí. Naposledy aj Mareka Bartka, zástupcu veľvyslanca Slovenskej republiky v Česku Petra Weissa, aby za ňu prevzal ocenenie. Nadácia, ktorá Horákovú ocenila, teraz žiada, aby údajná lekárka predložila dôkazy o činnosti jej organizácie.

"Nadačný fond Elišky Přemyslovny prosí pani MUDr. PhDr. Taťjanu Horákovú, aby čo najskôr spolupracovala s médiami a predložila im vierohodné dôkazy o činnosti Medzinárodného detského kríža a o dosiahnutom vzdelaní," stojí v piatkovom vyhlásení nadácie.

Fond, v ktorého správnej rade sedí aj bývalý sekretár hnutia Úsvit Jan Zilvar, alebo bývalý poslanec Augustin Karel Andrle Sylora, či jeho poslanecký asistent Pavol Kozdera, Horákovej v roku 2017 udelil Rád Elišky Přemyslovny za mnohé úspechy.

"Nemusím byť nikde registrovaná"

Jej organizácia Medzinárodný detský kríž, predtým Medzinárodná humanitárna organizácia lekárov Helios, údajne pomáha v mnohých krajinách sveta, má 29 pobočiek po svete a od založenia prešlo jej radmi vraj až päťtisíc lekárov. Horáková to uviedla v rozhovore pre Lidovky.cz. Vierohodné dôkazy o činnosti jej organizácie však nepredložila. Odmietla povedať, kto jej organizáciu financuje, odkiaľ pochádzajú lekári, alebo kto sú členovia ďalších pobočiek. Vraj z bezpečnostných dôvodov.

Či sú lekári organizácie napríklad v Sýrii, kde vraj organizácia pôsobí, sa doložiť redakcii nepodarilo. Isté je len to, že Horáková vystupuje dlhodobo ako prezidentka tejto organizácie a pravidelne poskytuje médiám vyjadrenia. Nie je jasné ani to, či je lekárka. "Nemusím byť nikde registrovaná, dlho som nežila v Českej republike a nemala som dôvod sa registrovať," reagovala Horáková na otázku, prečo nie je v žiadnom z registrov lekárov na Slovensku, ani v Česku.

Nadačný fond Elišky Přemyslovny Horákovú za jej údajné zásluhy odmenil ocenením Rád Elišky Přemyslovny v októbri minulého roka. Prezident Nadácie Elišky Přemyslovny Augustin Karel Andrle Sylor, čo je bývalý poslanec hnutia Úsvit priamej demokracie (neskôr Úsvit-Národnej koalície), pre portál Lidovky.cz nechcel výber kandidátky na ocenenie pomenovanej po českej přemyslovskej kráľovnej komentovať.

Rád si Horáková neprišla prevziať. Na ceremoniáli sa však namiesto nej objavil zástupca veľvyslanca Slovenskej republiky v Prahe Marek Bartko, ktorý ocenenie prevzal a predniesol pozdrav.

Nachytala aj slovenskú ambasádu

"O prevzatie ocenenia Rádu Elišky Přemyslovny na pôde Poslaneckej snemovne Českej republiky 2. októbra 2017 požiadala Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Českej republike so sídlom v Prahe pani Taťjana Horáková s odkazom na svoj slovenský pôvod a vážny zdravotný stav, ktorý jej podľa jej vyjadrenia neumožňoval sa osobne zúčastniť slávnostného ceremoniálu," vysvetlil Bartko pre portál Lidovky.cz, čo ho viedlo k prevzatiu ocenenie.

Podivné však je, že Taťjana Horáková v rozhovore pre Lidovky.cz uviedla, že nie je "český občan, ani slovenský." Na otázku, akým občianstvom teda disponuje, Horáková nechcela odpovedať. "Narodila som sa v Československu a to je všetko, čo vám poviem," dodala. Bartka vraj osobne nepozná.

Komunikácia slovenského veľvyslanectva s Horákovou prebiehala podľa Bartka písomne ​​aj telefonicky, osobne sa však oceňovaná nikdy na veľvyslanectvo nedostavila. Aj tak však nikomu nenapadlo preveriť si osobu Taťjany Horákovej.

"Vzali sme do úvahy, že Nadácia Elišky Přemyslovny udeľuje ocenenie za významné zásluhy ženám pôsobiacim v rôznych oblastiach spoločenského života aj vážnosť miesta konania slávnostnej ceremónie," vysvetlil Bartko, prečo preberal ocenenie za ženu, ktorá o sebe tvrdí, že len kvôli bezpečnostným záležitostiam nebola nominovaná na Nobelovu cenu mieru.

Horáková sa ani po odovzdávaní rádu nikdy neobjavila na Veľvyslanectve Slovenskej republiky v Prahe. "Pani Taťjana Horáková si doposiaľ neprišla prevziať ocenenie udelené Nadáciou Elišky Přemyslovny," stojí vo vyhlásení veľvyslanectva. Rád Elišky Přemyslovny sa tak stále nachádza na pôde veľvyslanectva.

Ďalšie tvrdenie Taťjany Horákovej napríklad o kontaktoch s premiérom Andrejom Babišom či jej organizácii redakcia naďalej preveruje.

01 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 04 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia 05 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 20:48