Kto: Daisann McLaneová, pracovala pre New York Times Frugal Traveller a je zakladateľkou Little Adventures v Hongkongu. Ako ušetriť: Vidieť Hongkong a ušetriť je mimoriadne ťažké. Mesto sa totiž pravidelne umiestňuje medzi najdrahšími na svete. „Najlepšia rada je: žite čo najviac ako miestni,“ odkazuje McLaneová. Ubytovanie bude prvým problémom. Mini reťazce, ako je skupina Butterfly Hotels Group majú ale prijateľné ceny a v skvelých lokalitách. Pre skutočne autentický pocit z Honkongu, zvážte noc v Mei Ho House, kde sa cena pohybuje od 100 dolárov (86 eur) za izbu. Väčšina miestnych obyvateľov sa spolieha na verejnú dopravu, vy by ste mali tiež a ak si vybavíte kartu Octopus (ide o čipový preukaz ako je londýnsky Oyster), bez námahy sa dostanete z autobusu na metro, cestujete vlakom a aj trajektom. Jeho cena je 22 dolárov (19 eur). Vyhnite sa drahým reštauráciám a uprednostnite lacnejšie verzie, možností je tu dosť. Najväčšou výhodou Hongkongu je to, že je tu jeden blok plný pamätihodností a atrakcií. Prechádzky a jeho objavovanie je úplne zadarmo. Vydajte sa trajektom z centrálneho Hongkongu na odľahlé ostrovy. Cesta stojí okolo 3,50 dolárov (v prepočte 3 eurá, ale môže na ňu využiť aj vyššie spomenutú čipovú kartu). Môžete preskúmať miesta ako ostrov Cheung Chau alebo ostrov Peng Chau, objaviť malé pláže, jesť čerstvé morské plody a zažiť život v Hongkongu, aký býval pred 50 rokmi.Pixabay
StoryEditor

Hongkong prvýkrát zakázal stranu usilujúcu o nezávislosť územia

24.09.2018, 07:22
Autor:
ČTKČTK
Čínsky prezident Si Ťin-pching a ďalší činitelia dali už skôr najavo, že činnosť separatistov v Hongkongu nebude tolerovaná.

Hongkong dnes prvýkrát zakázal stranu usilujúcu o nezávislosť územia na juhu Číny. Úrady zákaz Hongkonskej národnej strany zdôvodňujú obavami o národnú bezpečnosť, informovala agentúra AP.

John Lee, minister bezpečnosti vo vláde pročínskej správkyne Hongkongu Carrie Lamovej, oznámil, že strana oddnes nesmie vykonávať svoju činnosť.

Ďalšie podrobnosti Lee neoznámil, ale hongkonský bezpečnostný úrad predtým v liste zakladateľovi strany, Andymu Chanovi, oznámil, že strana by sa mala rozpustiť "v záujme národnej bezpečnosti alebo verejnej bezpečnosti, verejného poriadku alebo na ochranu práv a slobôd iných osôb". Chan zatiaľ krok miestnych úradov nekomentoval.

V liste adresovanom Chanovi sa úrad odvoláva na zákon o národnej bezpečnosti z roku 1997, ktorý doteraz nebol uplatnený.

Zákaz strany podľa AP pravdepodobne vyvolá ďalšie otázky ohľadom silnejúceho vplyvu Pekingu na bývalú britskú kolóniu, ktorej bola pri odovzdaní Číne v roku 1997 prisľúbená čiastočná autonómia.

Čínsky prezident Si Ťin-pching a ďalší činitelia dali už skôr najavo, že činnosť separatistov v Hongkongu nebude tolerovaná. Chan pritom stranu založil v reakcii na zaobchádzanie Pekingu s Hongkongom.

Hongkong má štatút osobitnej administratívnej oblasti a v rámci princípu jedna krajina, dva systémy má určitú autonómiú.

Občania sa môžu slobodne vyjadrovať a na rozdiel od ľudí z kontinentálnej Číny tiež protestovať. Mnohí však tvrdia, že Peking postupne tieto slobody obmedzuje.

Aktivisti sa sťažujú, okrem iného na čoraz väčší vplyv Pekingu na voľby v Hongkongu. Pri voľbách v roku 2016 tak boli diskvalifikovaní kandidáti, ktorí odmietli podpísať prehlásenie, že Hongkong je neoddeliteľnou súčasťou Číny.

Národná strana Hongkongu je jedným z mála zoskupení, ktorá otvorene presadzujú nezávislosť Hongkongu. V miestnom parlamente doteraz nemala žiadneho zástupcu.

01 - Modified: 2024-04-16 10:23:51 - Feat.: - Title: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil Si Ťin-pching 02 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 03 - Modified: 2024-04-15 09:41:35 - Feat.: - Title: Scholz je na návšteve Číny, upozornil na neporušiteľnosť hraníc 04 - Modified: 2024-04-15 05:34:47 - Feat.: - Title: Prečo musí svet pozorne sledovať infláciu v Číne 05 - Modified: 2024-04-14 06:24:37 - Feat.: - Title: Čína vyjadrila hlboké znepokojenie v spojitosti s útokmi Iránu na Izrael. Chce zabrániť eskalácii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 13:47