Viceprezident Európskej komisie.Reuters
StoryEditor

Európska komisia žaluje Poľsko. Porušuje podľa nej zásady nezávislosti

24.09.2018, 12:35
Autor:
ČTKČTK
Poľský najvyšší súd podľa EK porušuje po reforme zásadu nezávislosti súdnictva.

Európska komisia (EK) žaluje Poľsko na európskom súde kvôli prijatiu zákona o poľskom Najvyššom súde, ktorý podľa komisie porušuje zásadu nezávislosti súdnictva. Oznámila to dnes hovorkyňa komisie Mina Andreevová. Komisia zároveň žiada súd EÚ, aby žalobu prerokoval v zrýchlenom konaní a aby v súvislosti so žalobou nariadil predbežné opatrenia.

Nový poľský zákon o Najvyššom súde znižuje dôchodkový vek sudcov zo 70 na 65 rokov. Kvôli tomu by 27 zo 72 sudcov Najvyššieho súdu hrozilo, že budú nútení odísť do dôchodku, pripomenula dnes komisia. Toto opatrenie sa týka aj prvej predsedníčky súdu, ktorej šesťročný mandát ustanovený poľskou ústavou by bol predčasne ukončený.

Porušujú práva sudcov

Cieľom predbežných opatrení, o ktorých prijatie teraz komisia žiada súd, tak je rozhodnutie o pozastavení platnosti tých častí zákona, ktoré sa týkajú režimu odchodov do dôchodku, a zabezpečenie toho, že sudcovia, ktorých by sa vec dotkla, by mohli naďalej normálne pracovať.

Tretím opatrením by mala byť nemožnosť vymenovať nových sudcov na miesta tých, ktorí by mali predčasne odísť do dôchodku, vrátane vedenia súdu.

Komisia sa domnieva, že "poľský zákon o Najvyššom súde je nezlučiteľný s právom Únie, pretože oslabuje zásadu nezávislosti súdnictva, vrátane zásady konečnosti sudcov".

"Chceli by sme, aby tí, ktorých sa zákon dotýka, mohli ďalej plne vykonávať svoje sudcovské povinnosti. O to sme požiadali, teraz je na súde, či o takom predbežnom opatrení rozhodne," vysvetlila hovorkyňa. Rýchlosť, s akou bude súd konať, nevedela Andreevová odhadnúť.

Žalobu zvažovali už skôr

Pripomenula však, že sama komisia s časťami konania o nesplnení povinnosti, ktoré žalobe predchádzali, postupovala rýchlym tempom. O možnosti žaloby komisia diskutovala už minulú stredu, pripustila dnes hovorkyňa.

Na začiatku tohtoročného júla poslala unijná exekutíva poľským orgánom výzvu týkajúcu sa zákona o Najvyššom súde a v polovici augusta potom priestupkové konania posunula do druhej fázy. Odpoveď poľských orgánov v oboch prípadoch obavy komisie neodstránila.

Európska komisia už niekoľko mesiacov bezvýsledne vedie s Poľskom dialóg o stave právneho štátu v krajine v súvislosti s tamojšou justičnou reformou. Koncom minulého roka tiež prvýkrát využila postup podľa siedmeho článku Lisabonskej zmluvy a vyzvala členské štáty EÚ, aby sa stavom vlády práva v Poľsku zaoberali.

Štáty, ktoré vo veci absolvovali už dve vypočutia na rokovaní Rady pre všeobecné záležitosti, môžu teoreticky rozhodnúť až o pozastavení hlasovacích práv krajiny v EÚ. Konanie pred unijným súdom s týmto postupom priamo nesúvisí.

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 05 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:13