Reuters
StoryEditor

Masové protesty, volebné porážky. Putinov režim čelí vlne hnevu

24.09.2018, 19:30
Autor:
ČTKČTKredred
Mimoriadne nepopulárna reforma presadzovaná stranou Jednotné Rusko sa prejavila pri volebných urnách.

Jedna zlá správa za druhou prichádza v posledných týždňoch do Kremľa. Po celom Rusku sa protestuje proti zvyšovaniu veku odchodu do dôchodku a vládnuca strana Jednotné Rusko dokonca prehrala troje gubernátorské voľby. Rastúca nervozita v Kremli sa naposledy prejavila tým, že opäť zavreli Alexeja Navaľného.

Najznámejšieho predstaviteľa ruskej opozície zadržala polícia v pondelok, a to vo chvíli, keď vychádzal z väznice, kde si práve odpykal 30-dňové väzenie za to, že plánoval nepovolenú januárovú demonštráciu proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Podľa twitterového oznámenia Navaľného stúpenca Leonida Volkova úrady disidenta v pondelok znova obvinili z porušovania verejného poriadku. Tentokrát však nejde o obvyklý výraz, teda porušenie pravidiel pre organizovanie mítingov, ale o "exotické" obvinenie, že tieto zhromaždenia ohrozili zdravie alebo majetok ľudí. Navaľnému hrozí ďalších 20 dní väzenia, prípadne pokuta 300-tisíc rubľov (viac ako 3800 eur).

Zosilnená kampaň úradov proti Navaľnému podľa ruských opozičných novinárov súvisí s nervozitou v ruskej spoločnosti, ktorú vyvolal zámer Kremľa zvýšiť hranicu dôchodkového veku Rusov. Popularita prezidenta Vladimira Putina klesla a proti plánu vlády sa demonštruje prakticky po celom Rusku.

"Lúpež storočia"

Okolo 10 000 ľudí sa v sobotu zišlo v Moskve na protestnom mítingu zorganizovanom komunistami. Rečníci označovali vládny návrh za "zákon proti všetkým" a za "lúpež storočia". Ubezpečovali svojich stúpencov, že neustúpia od svojho návrhu na usporiadanie celoštátneho referenda o dôchodkovom veku. To však zatiaľ naráža na procedurálne problémy.

Moskovská demonštrácia bola súčasťou celoštátnej protestnej akcie zorganizovanej pod heslom "Nedopusťme sociálny teror štátnej moci proti jej vlastnému ľudu". K akcii sa prihlásili účastníci demonštrácií v desiatkach ruských miest, napríklad v Novosibirsku, Rostove, Omsku, Astrachani alebo Irkutsku. Kremeľ tieto protestné akcie väčšinou toleruje.

Vládny návrh dôchodkovej reformy pôvodne počítal so zvýšením veku odchodu do penzie o osem rokov u žien a o päť rokov u mužov. Prezident Putin, ktorý pred rokmi zvýšenie dôchodkového veku vylúčil, po prvej vlne protestov navrhol, aby sa dôchodková hranice u žien zvýšila len o päť rokov.

Návrh teraz v parlamente čaká druhé čítanie, ktoré by malo prísť na rad budúci týždeň. Vzhľadom na silné parlamentné postavenie vládnej strany Jednotné Rusko je zrejmé, že reforma nakoniec prejde.

Volebné porážky

Mimoriadne nepopulárna reforma sa však prejavila aj pri volebných urnách. Kandidáti Jednotného Ruska sa dočkali porážky v dvoch víkendových voľbách v Chabarovsku kraji a Vladimírskej oblasti, kde sa v druhom kole rozhodovalo o novom gubernátorovi. V oboch regiónoch sa do funkcie prebojovali nacionalistickí kandidáti krajnej pravice vedenej Vladimírom Žirinovským.

Podľa predsedníčky volebnej komisie Elly Pamfilovovej boli voľby v Chabarovsku "mimoriadne špinavé", z tábora oboch kandidátov prišlo veľa sťažností. Porušenie volebných pravidiel však vraj nebolo také, aby komisia musela hlasovanie zrušiť.

V minulých dňoch bolo navyše po sťažnostiach na falšovanie volieb zrušené hlasovanie v Prímorskom kraji a v Chakasku na juhu Sibíri. V oboch prípadoch boli zapletení do škandálov kandidáti Jednotného Ruska.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:39