Reuters
StoryEditor

Trump očakáva, že ďalší summit s Kimom sa uskutoční "veľmi skoro"

24.09.2018, 21:56
Autor:
ČTKČTK
Kim odkázal americkému prezidentovi, že dúfa v spoločné skoré stretnutie.

Druhý summit Spojených štátov so severokórejským vodcom Kim Čong-unom sa pravdepodobne uskutoční "veľmi skoro".

V predvečer zahájenia Valného zhromaždenia OSN to vyhlásil americký prezident Donald Trump. Ako dodal, vzťahy s Kim Čong-unom sa od minulého roka v mnohom vylepšili.

"Bol to úplne odlišný svet. Boli to nebezpečné časy. Teraz o rok neskôr je to inak," citovala Trumpa agentúra AP. Americký minister zahraničia Mike Pompeo teraz podľa neho dáva dohromady detaily pre uskutočnenie druhého samitu medzi USA a Severnou Kóreou.

Kim Čong-un a Donald Trump spolu prvýkrát stretli v júni v Singapure, keď Kim sľúbil pracovať na denuklearizácii Kórejského polostrova. Trump mu výmenou za to ponúkol bezpečnostné záruky a rušenia sankcií.

Od tej doby ale diplomatická aktivita ochabla. Koncom augusta Trump dokonca s poukazom na nedostatočný pokrok v procese jadrového odzbrojenia KĽDR zrušil plánovanú cestu šéfa diplomacie Pompea do Severnej Kórey.

Minulý týždeň Pompeo uviedol, že sa so svojím severokórejským náprotivkom Ri Jong-Hoem chce stretnúť tento týždeň v New Yorku na okraj schôdze Valného zhromaždenia OSN.

Donald Trump sa dnes stretol s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom, s ktorým o KĽDR takisto hovoril. Mun Trumpovi priviezol osobný odkaz od Kima, s ktorým v uplynulom týždni rokoval v Pchjongjangu.

Kim odkázal americkému prezidentovi, že dúfa v spoločné skoré stretnutie. Trump v tejto súvislosti zopakoval, že druhý samit s Kimom bude veľmi skoro a že sa zrejme nebude konať v Singapure, ako v prípade jeho prvého historického stretnutia so severokórejským vodcom. Dodal, že o miesto summitu ešte rozhodnuté nebolo.

Na adresu Kima potom Trump vyhlásil, že vodca koná veľmi otvorene. "Myslím, že chce naozaj niečo dosiahnuť," povedal.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 04 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 05 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:24