StoryEditor

Rukojemnícka dráma v Iraku

14.11.2006, 23:00
Najväčšiu rukojemnícku drámu prežíva Irak od včerajšieho rána. Z výskumného centra, ktorý patrí pod ministerstvo vysokého školstva, neznámi ozbrojenci uniesli asi 100 ľudí.

Najväčšiu rukojemnícku drámu prežíva Irak od včerajšieho rána. Z výskumného centra, ktorý patrí pod ministerstvo vysokého školstva, neznámi ozbrojenci uniesli asi 100 ľudí. Únos sa stal v štvrti Karráda v centre Bagdadu. Počas dňa ozbrojenci prepustili na slobodu asi 20 unesených. "Mali zaviazané oči a boli v šoku. Vzali im peniaze, ale inak vyviazli bez akejkoľvek ujmy," povedal nemenovaný lekársky zdroj. Osud ďalších je zatiaľ veľkou neznámou. Ministerstvo zahraničných vecí SR nemá informácie, že by medzi unesenými boli občania Slovenska.
Únos ako z filmu
Ozbrojenci prišli k budove ústavu v kolóne asi 40 policajných vozidiel a boli preoblečení za strážcov zákona. Uzatvorili dokonca okolité ulice. Mužov zajali, spútali a zbraňami prinútili nastúpiť do pripravených áut. Potom ich odviezli na neznáme miesto. Ochranka budovy nekládla žiaden odpor. Ozbrojenci nahnali ženy do miestnosti a vzali im telefóny. Podľa jedného z vyšetrovateľov celá akcia trvala asi 20 minút. Policajti sa údajne len nečinne pozerali a proti únoscom nezasiahli.
Medzi rukojemníkmi sú vedci a zamestnanci výskumného centra, ochrankári a návštevníci ústavu. Rukojemníkom sa údajne stal aj zástupca riaditeľa výskumu.
Reagovala aj vláda
Minister vysokého školstva Ábid Zijáb Adžíl v reakcii na únos prikázal zatvoriť univerzity v celom Bagdade. "Nechcem už vidieť žiadnych ďalších zabitých profesorov. Nemáme inú voľbu," povedal minister. Už predtým vraj žiadal vládu o zvýšenú ochranu univerzít - bez úspechu. Predseda parlamentného výboru pre vzdelávanie Alá Makkí prerušil zasadanie parlamentu a vyzval premiéra Núrího Málikího a ostatných ministrov na rýchly zásah. Udalosť označil za "národnú katastrofu". Ministerstvo vnútra vytvorilo krízovú skupinu, ktorá intenzívne po rukojemníkoch pátra.
Rukojemníci zo zoznamu
Iracký premiér sa vyjadril, že ozbrojenci mali menný zoznam osôb, ktorých mali uniesť. Falošní policajti predstierali kontrolu proti korupcii. "Kontrolovali osobné preukazy na parkovisku. Vyberali si len sunnitských zamestnancov. Zároveň som videl dve policajné hliadky, ako sa tomu prizerajú a nič nerobia," opísal situáciu jeden zo svedkov. Aj keď motív únosu nie je stály známy, iracké úrady správu o výbere sunnitov spochybňujú.

01 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hlas Sýrie: Všetci sme Arabi, USA v Iraku útočia i na nás 02 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prepad búrz trápi správcovské spoločnosti 03 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Austrália je pripravená poskytnúť Iraku obilie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 18:11