Donald Trump, Kim Čong-unReuters
StoryEditor

Kimova Kórea varovala Washington: Mierová deklarácia by nemala byť tromfom pri denuklearizácii

02.10.2018, 07:14
Autor:
TASRTASR
Severokórejská tlačová agentúra KCNA vydala komentár, v ktorom sa uvádza, že Pchjongjang prijal významné opatrenia s cieľom ukončiť nepriateľské vzťahy medzi oboma krajinami, ale USA "sa to snažia potlačiť" prostredníctvom sankcií.

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) varovala v utorok Washington, že deklarácia o ukončení kórejskej vojny by nemala byť tromfom pri rokovaniach o denuklearizácii. Kórejská vojna z rokov 1950-1953 sa skončila len prímerím a nie mierovou dohodou, pripomína agentúra AP.

Severokórejská tlačová agentúra KCNA vydala komentár, v ktorom sa uvádza, že Pchjongjang prijal významné opatrenia s cieľom ukončiť nepriateľské vzťahy medzi oboma krajinami, ale USA "sa to snažia potlačiť" prostredníctvom sankcií.

Podľa AP ide o jasnú výzvu Washingtonu, aby zrušil sankcie, ak chce pomýšľať na ďalší pokrok v rokovaniach o zbavení Kórejského polostrova jadrových zbraní.

KCNA píše, že deklarácia nahrádzajúca 65-ročné prímerie "nie je iba darom od jedného muža druhému" a "nikdy nemôže byť tromfom pri vyjednávaní s cieľom, aby KĽDR pristúpila k denuklearizácii".

"Ak však USA nechcú koniec vojny, KĽDR nebude v to taktiež zvlášť dúfať," uvádza severokórejská štátna agentúra.

Severná Kórea vyzýva USA, aby sa aktívne zapojili do rozhovorov o ukončení kórejskej vojny. Spojené štáty však podľa agentúry Jonhap uviedli, že nebudú robiť takéto ústupky, pokým Pchjongjang neurobí podstatné kroky k zbaveniu sa jadrových zbraní.

Lídri Južnej a Severnej Kórey sa na summite v apríli dohodli na spolupráci s cieľom vyhlásiť koniec vojny ešte v tomto roku s tým, že sa budú snažiť o multilaterálne rozhovory za účasti USA a prípadne aj Číny.

Práve deklarácia o ukončení kórejskej vojny by mohla byť prvým krokom k dosiahnutiu mierovej dohody, USA sa však obávajú, že severokórejský líder Kim Čong-un by mohol v súvislosti s ňou tlačiť na stiahnutie amerických vojakov z Kórejského polostrova.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-17 09:16:27 - Feat.: - Title: Južná Kórea uskutočnila cvičenia v blízkosti hraníc s KĽDR. Je to reakcia na provokácie, vraví armáda 03 - Modified: 2024-04-17 07:05:57 - Feat.: - Title: Námestník bieloruského ministra zahraničných vecí pricestoval do KĽDR 04 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 05 - Modified: 2024-04-13 07:21:33 - Feat.: - Title: Predstavitelia Číny a KĽDR upozornili na novú kapitolu vo vzájomných vzťahoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:31