StoryEditor

Vojna na Blízkom východe sa končí

Izrael a Libanon sa dohodli na ukončení blízkovýchodnej vojny. Boje v južnom Libanone medzi izraelskou armádou a libanonským extrémistickým hnutím Hizballáh sa mali zastaviť dnes ráno o 7.00 SELČ.

Izrael a Libanon sa dohodli na ukončení blízkovýchodnej vojny. Boje v južnom Libanone medzi izraelskou armádou a libanonským extrémistickým hnutím Hizballáh sa mali zastaviť dnes ráno o 7.00 SELČ. Vlády obidvoch krajín schválili rezolúciu Organizácie Spojených národov, ktorá vyzvala na okamžité prímerie a vyslanie medzinárodných mierových síl na juh Libanonu.

Vojsko na juh Libanonu
Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) po dlhých rokovaniach v piatok večer newyorského času jednohlasne schválila francúzsko-americký návrh rezolúcie o zastavení bojov medzi Izraelom a Hizballáhom. Rezolúcia "vyzýva izraelskú vládu, aby z južného Libanonu čo najskôr stiahla všetky svoje vojská". BR OSN tiež vyzýva "Hizballáh na okamžité zastavenie útokov".
Rezolúcia podľa očakávania odsúhlasila vyslanie medzinárodnej mierovej misie do južného Libanonu. Nemá ísť o novú misiu, ale len o posilnenie jednotiek UNIFIL, ktoré predstavujú asi dvetisíc vojakov, o ďalších 13-tisíc vojakov s mandátom OSN. Jednotky UNIFIL, ktorých úloha je dohliadať na prímerie medzi Libanonom a Izraelom, mali veľmi obmedzený mandát a Izrael ich považuje za neefektívne. Nový rozsah právomocí pre sily OSN musí Bezpečnostná rada ešte spresniť. Okrem 15-tisíc medzinárodných vojakov má mier v oblasti strážiť aj 15-tisíc libanonských vojakov. Libanon tak prvýkrát od roku 2000, keď sa Izrael stiahol z južného Libanonu, pošle vojsko strážiť svoju južnú hranicu.

Hizballáh sa podriadi
OSN tiež vyzýva Hizballáh na "bezpodmienečné prepustenie" dvoch izraelských vojakov, ktorých únos stál na začiatku konfliktu. Šíitské extrémistické hnutie v sobotu oznámilo, že bude rešpektovať prímerie. O prepustení vojakov chce rokovať a žiada prepustenie libanonských väzňov z izraelských väzníc. Vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh vyhlásil, že rezolúcia BR OSN nie je spravodlivá, ale šíitské hnutie nebude stáť v ceste jej prijatiu. Rezolúcia je "nespravodlivá, pretože obviňuje Hizballáh zo zodpovednosti za začatie agresie", povedal Nasralláh. Hizballáh chce proti izraelskej armáde bojovať, kým sa celkom nestiahne z juhu Libanonu. Podľa rezolúcie má izraelské vojsko odísť z Libanonu postupne a izraelský premiér Ehud Olmert vyhlásil, že sa Izrael stiahne, až keď do oblasti prídu medzinárodné sily a libanonské vojsko. V opačnom prípade by bojovníci Hizballáhu znovu získali územie, z ktorého ich Izrael len s ťažkosťami vyhnal. Nie je preto isté, či sa všetky boje skončia už dnes.

Izraelská vláda spokojná
Izrael navyše v rezolúcii OSN vidí oprávnenie pre svoj útok. "Čo sme si želali dosiahnuť od OSN, sme dosiahli," povedal zraelský podpredseda vlády Šimon Perez a dodal: "Takmer všetky naše požiadavky boli splnené, to je bezprecedentné." "Vyhlásením, že Hizballáh zaútočil prvý, rezolúcia dáva postoju Izraela oprávnenie," vysvetlil Perez.
Izraelská armáda napriek prijatiu rezolúcie pokračovala cez víkend v novej ofenzíve, v rámci ktorej strojnásobila počet svojich vojakov v Libanone a prenikla hlboko do oblastí ovládaných Hizballáhom. Na niektorých miestach sa včera izraelskí vojaci dostali až po rieku Litání, čo bolo cieľom operácie. No Izrael za to musel zaplatiť vysokú cenu, včera zomreli najmenej siedmi vojaci a v sobotu bol pre izraelskú armádu najkrvavejší deň od začatia konfliktu. Hizballáh zostrelil izraelský vrtuľník, pričom zahynuli piati vojaci a pri prudkých bojoch dokopy zahynulo 24 izraelských vojakov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:58