TASR/STR
StoryEditor

EÚ žiada, aby Rusko poskytlo Sencovovi vhodnú lekársku starostlivosť

08.10.2018, 11:15
Autor:
TASRTASR
Európska služba pre vonkajšiu činnosť apeluje na Rusko, aby Olehovi Sencovi poskytla vhodnú lekársku starostlivosť.

Európska služba pre vonkajšiu činnosť vyzvala v pondelok Rusko na primerané zaobchádzanie s väzneným ukrajinským režisérom Olehom Sencovom, ktorý cez víkend po 145 dňoch ukončil svoju protestnú hladovku.

Európska služba pre vonkajšiu činnosť prostredníctvom svojej hovorkyne Maje Kocijančičovej apeluje na Rusko, aby Sencova, ako aj ďalších "nezákonne zadržaných" ukrajinských občanov, prepustilo na slobodu. Hovorkyňa vo svojom vyhlásení pripomenula, že Sencov bol uväznený za údajné protiprávne aktivity na Krymskom polostrove, ktorého nezákonné pripojenie k Ruskej federácii rozhodne odmieta.

Vo vyhlásení Európskej služby pre vonkajšiu činnosť sa konštatuje, že Európska únia považuje Sencovov prípad za porušenie medzinárodného práva a základných noriem spravodlivosti. Súčasne vyzdvihuje "neuveriteľnú odvahu, odhodlanie a nezištnosť", ktoré Sencov preukázal počas svojej 145 dní trvajúcej protestnej hladovky.

Hovorkyňa Európska služba pre vonkajšiu činnosť však upozornila, že Sencov zdravotný stav je kritický. Vyjadrila sa, že Rusko svojou neochotou poskytnúť Sencovovi príslušnú lekársku starostlivosť v inštitucionalizovanom prostredí porušuje nielen jeho ľudské práva, ale aj svoje vlastné záväzky v oblasti ľudských práv.

"Európska únia je solidárna s Olehom Sencovom a okrem rýchlej a primeranej lekárskej starostlivosti očakáva jeho okamžité prepustenie spolu so všetkými ukrajinskými občanmi nezákonne zadržanými v Rusku a na Krymskom polostrove," uvádza sa vo vyhlásení.

Sencov, odsúdený v Rusku na dvadsať rokov väzenia, minulý piatok oznámil, že nasledujúci deň ukončí protestnú hladovku. Dôvodom bola hrozba, že mu budú dávať jedlo nasilu.

Televízna stanica 112 Ukrajina v súvislosti s tým informovala, že podľa ukrajinskej pobočky ľudskoprávnej organizácie Amnesty International je podávanie jedla nasilu "v skutočnosti formou mučenia". Amnesty International podobne ako Európska služba pre vonkajšiu činnosť žiada, aby Rusko poskytlo Sencovovi "včasnú a účinnú lekársku starostlivosť".

Sencova zatkli 11. mája 2014 po ruskej okupácii ukrajinského polostrova Krym, kde sa narodil a žil. O rok neskôr ho v procese, ktorý ľudskoprávne organizácie považujú za vykonštruovaný, obvinili z extrémizmu a teroristických aktivít a poslali na dvadsať rokov do trestaneckej kolónie.

Po tom, ako v polovici mája vo väzení vyhlásil protestnú hladovku, sa v jeho kauze angažovali mnohí západní politici a ľudskoprávne a medzinárodné organizácie, ktoré vyvíjali na Rusko nátlak, aby Sencova prepustilo.

01 - Modified: 2024-04-18 09:19:45 - Feat.: - Title: Na juhokórejskú podnikateľku uvalili ruské úrady 30-ročný zákaz vstupu do krajiny 02 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 03 - Modified: 2024-04-18 07:55:33 - Feat.: - Title: Nemecko zatklo dvoch Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie proti Ukrajine 04 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 05 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 12:53