Reuters
StoryEditor

Londýn zažil netradičný protest. Proti brexitu pochodovali stovky psov

08.10.2018, 11:12
Autor:
tektek
Pozdĺž trasy pochodu boli pripravené pre psíkov "cikacie stanice", na ktorých viseli podobizne zástancov brexitu europoslanca Nigela Farage či exministra zahraničia Borisa Johnsona.

Niekoľko stoviek ľudí v sprievode ich psov sa zúčastnilo pochodu centrom Londýna. Protestovali proti chystanému vystúpeniu Veľkej Británie z Európskej únie. Ľudia niesli vlajky EÚ a rôzne transparenty s protibrexitovými heslami. Ich psy na sebe mali ceduľky s nápismi ako "štekajú, že brexit je šialenstvo" či "Áno raňajkám, nie brexitu".

"Brexit nie je prechádzka parkom." "Sadni a zostaň v EÚ," hlásali cedule, ktoré mali ovčiaci, bradáči a ďalšie psie rasy upevnené na najrôznejších miestach tela.

Psi spoločne s ich pánmi pochodovali na protest proti brexitu centrom Londýna až k britskému parlamentu. Pozdĺž trasy pochodu boli pripravené pre psíkov "cikacie stanice", na ktorých viseli podobizne zástancov brexitu europoslanca Nigela Farage či exministra zahraničia Borisa Johnsona. Tí boli hlavnými postavami probrexitovej kampane v roku 2016.

Protest iniciovala kampaň Wooferendum, (whoof - anglicky haf, pozn. red.). Jej poslaním je "štekať menom miliónov Britov, podľa ktorých je brexit veľká chyba".

Organizátori podujatia psíčkarov okrem iného tvrdí, že odchodom z EÚ budú trpieť i zvieratá. Potraviny pre nich podľa nich budú po vystúpení z únie v obchodoch drahšie.

"Myslím, že je to zmysluplný spôsob protestu," povedal jeden z účastníkov pochodu. "Zvieratá majú moc dať ľudí dohromady, a keď sú ľudia so svojimi psami, majú k sebe bližšie," dodal.

Zakladateľ Wooferenda Daniel Elkan povedal, že celú kampaň pôvodne zakladal ako tajný protest tak, že fotografoval psy s protestnými nápismi a fotografie umiestňoval do verejného priestoru.

Štyridsaťpäťročný muž síce sám nie je "psíčkar", ale nadšenou reakciou ľudí, ktorí sa nedokážu zmieriť s brexitom, a preto sa zúčastnili pochodu, bol veľmi potešený.

"Keď ide do tuhého, ľudia majú niekedy problém sa vyjadriť, ale keď nehovoria, politici nič nepočujú. Pochodu sa majitelia psov zúčastnili s takým nadšením, že ich miláčikovia hovorili jasne za nich," povedal Elkan.

Odchod z EÚ schválili Briti v júni 2016 len tesne, keď sa pre neho vyslovilo 51,9 percenta hlasujúcich. Účasť bola 72 percent.

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:50