TASR/AP
StoryEditor

Druhého podozrivého v kauze Skripaľ vyznamenal Putin, píše investigatívny portál

09.10.2018, 15:58
Autor:
TASRTASR
Portál Bellingcat uviedol, že muž sa v skutočnosti volá Alexandr Miškin a je lekárom ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Druhému podozrivému z pokusu o otrávenie bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa udelil pred štyrmi rokmi ruský prezident Vladimir Putin vyznamenanie Hrdina Ruskej federácie. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na investigatívny portál Bellingcat.

Portál odhalil totožnosť oboch podozrivých

​Portál v pondelok uviedol, že muž, doteraz známy ako Alexandr Petrov, sa v skutočnosti volá Alexandr Jevgenjevič Miškin a je lekárom ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Pri jeho identifikácii boli podľa Bellingcatu využité viaceré otvorené zdroje, svedectvá ľudí poznajúcich túto osobu, či oskenovaná kópia jeho pasu s priezviskom Miškin.

Približne pred dvoma týždňami táto investigatívna stránka odhalila totožnosť prvého z páchateľov útoku na Skripaľa, ktorého britské úrady identifikovali ako Ruslana Boširova. V skutočnosti ide podľa Bellingcatu o plukovníka GRU Anatolija Čepigu, ktorý tiež dostal titul Hrdina Ruskej federácie.

Rusko sa nebude vyjadrovať

Kremeľ odmietol v utorok komentovať tvrdenie tohto investigatívneho portálu, že jeden z podozrivých v prípade Skripaľ je lekár pracujúci pre ruskú vojenskú rozviedku.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že Kremeľ sa nebude vyjadrovať k investigatívnym správam a článkom v médiách týkajúcim sa pokusu o otrávenie Skripaľa a jeho dcéry v anglickom Salisbury. Podľa Peskova Británia odmietla ruskú žiadosť, aby sa podelila s Ruskom o podrobnosti z vyšetrovania.

K útoku na Skripaľa a jeho dcéru Juliju došlo 4. marca a bola pri ňom použitá nervovoparalytická látka novičok. Británia z jeho uskutočnenia podozrieva agentov GRU Alexandra Petrova a Ruslana Boširova.

Rusko obvinenia z pokusu o zavraždenie Skripaľa a jeho dcéry od začiatku odmieta a tvrdí, že Boširov a Petrov sú civilisti, ktorí Salisbury navštívili ako turisti.

V HNtelevízii si pozrite archívny rozhovor s Alexandrom Dulebom o situácii v Rusku z marca 2018: 

01 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 02 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 03 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 04 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 05 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 13:26