TASR/AP
StoryEditor

Zmizla stará mama Rusa podozrivého z otravy Skripaľa. Chválila sa, že vnuka osobne vyznamenal Putin

10.10.2018, 16:31
V súčasnosti nie je jasné, kde sa viac ako deväťdesiatročná Nina Miškinová nachádza.

Zmizla stará mama ruského vojenského lekára Alexandra Miškina. Ten je vinný z otravy bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie látkou novičok. Práve Miškinova stará mama mala prezradiť, že jej vnuk dostal vyznamenanie Hrdina Ruskej federácie z rúk prezidenta Putina.

Alexandr Miškin - tak znie podľa novinárov z investigatívnej skupiny Bellingcat pravé meno muža, ktorý sa mal podieľať na otrave Sergeja Skripaľa a jeho dcéry. Vojenský lekár Miškin unikol z Británie v marci spolu s kolegom z ruskej spravodajskej služby GRU Anatolijom Čepigom aj vďaka pasu na falošné meno Alexander Petrov.

​Novinári zistili, že Miškin pod týmto menom cestoval v rokoch 2010 až 2013 na Ukrajinu a jeho aktivity v krajine mu vraj vyniesli aj najvyššie vyznamenanie - Hrdina Ruskej federácie. Rovnako ako Čepiga ho mal dostať v roku 2014 na tajnom ceremoniáli priamo z rúk prezidenta Vladimira Putina. Ocenený mal byť "za aktivitu na Kryme alebo niečo okolo Janukovyča," tvrdia ľudia z Miškinovho rodiska.

Túto informáciu odhalil Bellingcat vďaka Miškinovej starej mame. Nina Miškinová sa vyznamenaním pre vnuka chválila v rodnej dedine Lojga. Dokonca vraj niektorým miestnym hrdo ukazovala fotografiu z odovzdávania. Nikdy ju však nepožičala žiadnemu z nich do ruky.

Kontaktovali aj spolužiakov Miškina

Aspoň tak tomu bolo, až kým novinári neodhalili Miškinovu totožnosť. Reportéri Bellingcatu sa niekoľkokrát vybrali do Miškinovho rodiska, dediny Lojga v Archangeľskej oblasti na severozápade Ruska. Dúfali, že budú môcť hovoriť so starou mamou agenta GRU, s ktorou Miškin žil značnú časť života.

Nebolo to však možné. Miškinova stará mama zmizla. V súčasnosti nie je jasné, kde sa viac ako deväťdesiatročná Nina Miškinová nachádza, uviedol denník Daily Telegraph.

"Bola vraj pozvaná na návštevu k deťom do iného mesta," uviedol na tlačovej konferencii Cristo Grozev zo skupiny Bellingcat. "Zmizla z dediny pred tromi dňami. V momente, keď sme oznámili túto tlačovú konferenciu, odišla do iného mesta. "

Ruská kontrarozviedka FSB údajne tiež v minulých niekoľkých týždňoch kontaktovala bývalých ​​spolužiakov Miškina z vojenskej školy a varovala ich, aby skutočnú totožnosť "Alexandra Petrova" neprezradili.

V HNtelevízii si pozrite archívny rozhovor o situácii v Rusku s Alexandrom Dulebom z marca 2018:

Kto je Alexander Miškin?

Bellingcat v utorok zverejnil detailné informácie o mužovi, ktorý sa do Británie dostal vďaka falošnému pasu na meno Alexander Petrov. Miškin sa narodil 13. júla 1979 a až do konca 90. rokov žil so starou mamou v rodnej dedine. Na začiatku nového tisícročia nastúpil na lekársku vojenskú akadémiu pre námorníctvo v Petrohrade. Študoval na 4. lekárskej fakulte a školu dokončil v roku 2003 alebo 2004.

K rozviedke GRU sa dostal možno už na štúdiách, najneskôr však v roku 2010, kedy sa presťahoval do Moskvy a získal tajnú identitu. Disponoval pasom aj občianskym preukazom na meno Petrov.

Na rozdiel od druhého ruského agenta, ktorý sa podieľal na otrave Skripaľa novičokom, Anatolija Čepigu (alias Ruslana Boširova), sa Miškinova krycie identita toľko nelíšila od tej pravej. Miškin si v nej ponechal krstné meno, patronymum (meno po otcovi) aj dátum narodenia. Rodisko bolo pozmenené, rovnako ako adresa bydliska.

Podľa dát, ktoré získal Bellingcat, Miškin v období 2011 až 2018 veľa cestoval pod falošným menom, a to predovšetkým na Ukrajinu a do moldavského separatistického regiónu Podnestersko. Na Ukrajine bol aj v roku 2013 počas protestov, ktoré viedli k pádu proruskej vlády v Kyjeve.

Obyvatelia v Miškinovom rodisku uviedli, že lekár dostal vyznamenanie Hrdina Ruskej federácie "buď za aktivitu na Kryme, alebo niečo okolo bývalého ukrajinského prezidenta (Viktora) Janukovyča".

Vyznamenanie, rovnako ako jeho kolega Čepiga, dostal Miškin v novembri 2014. Krátko nato sa, opäť rovnako ako Čepiga, presťahoval do bytu v moskovskom mrakodrape za 350 tisíc eur. Byt nekúpil, bol mu podľa oficiálnych záznamov pridelený.

01 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 02 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 03 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 04 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 05 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:38