MF SR
StoryEditor

Slovensko pomôže Indonézii v celkovej sume takmer 14-tisíc eur

11.10.2018, 10:46
Autor:
redred
Slovensko sa pridalo ku krajinám, ktoré pomáhajú Indonézii pri zmierňovaní následkov živelnej katastrofy, ktorá túto krajinu postihla.

Podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír odletel na pracovnú cestu do Indonézskej republiky a Kambodžského kráľovstva. Cesta má aj humanitárny rozmer.

V Jakarte minister odovzdá materiálnu pomoc zemetrasením postihnutému regiónu. Následne sa zúčastní výročného zasadnutia Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky (SB).

V kambodžskom kráľovstve príjme podpredsedu vlády jeho veličenstvo kráľ Norodom Sihamoni a minister absolvuje aj rokovania s podpredsedom vlády, ministrom financií a hospodárstva . Spolu s oficiálnou delegáciou ministerstva financií sa cesty zúčastňuje aj 23 členná podnikateľská misia.

Prvou zastávkou slovenskej delegácie je hlavné mesto Indonézie Jakarta. Slovenská vláda ponúkla Indonézskej republike, ktorú zasiahla v uplynulých dňoch živelná katastrofa, humanitárnu pomoc.

Minister financií odovzdal vo štvrtok zástupcom indonézskej vlády dvanásť prenosných veľkokapacitných ubytovacích zariadení, veľkokapacitných stanov v hodnote takmer 14-tisíc eur.

Okrem humanitárnej pomoci je Slovensko pripravené ponúknuť Európskemu mechanizmu civilnej obrany voľnú kapacitu slovenského špeciálu na prípadnú evakuáciu ľudí z postihnutých ostrovov do záchytných miest a stredísk, kde im môže byť poskytnutá potrebná pomoc a z ktorých môžu byť následne prepravení do rodných krajín, napríklad do Európy.

„Verím že aj touto formou pomôžeme ľuďom a krajine, ktorú zasiahla živelná katastrofa“, uviedol minister financií Peter Kažimír.

Slovensko sa tak aj touto formou pridalo ku krajinám, ktoré pomáhajú Indonézii pri zmierňovaní následkov živelnej katastrofy, ktorá túto krajinu postihla.

Po návšteve Jakarty sa delegácia ministerstva financií presunie na výročné zasadnutie MMF a SB do Nusa Dua.

Podnikateľská misia organizovaná Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) zostáva v Jakarte, kde sa zúčastní podnikateľského fóra. Celkovo 23 slovenských spoločností sa predstaví indonézskym partnerom. Ide o firmy pôsobiace najmä v potravinárskom, strojárskom, či drevárskom priemysle, energetike a informačno komunikačných technológiách.

Niektoré z firiem už v Indonézii pôsobia a misiu chcú využiť na rozšírenie spolupráce. Ostatní majú záujem využiť rokovania na preskúmanie možností exportovať svoje tovary na tieto trhy. Záujem z indonézskej strany je najmä o oblasť potravinárstva a energetiky a to predovšetkým v oblasti exportu indonézskej kávy na Slovensko.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 18:05